Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Slovensko

V rámci schémy návratu odborníkov zo zahraničia prišlo 26 jednotlivcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Z hľadiska sféry pôsobenia jednotlivcov sa najviac, a to 18, zamestnalo v akademickom sektore, piati sa zamestnali v štátnej správe a traja v Slovenskej akadémii vied.

Bratislava 4. júna (TASR) – V rámci Podpornej schémy na návrat odborníkov zo zahraničia sa na Slovensko vrátilo 26 jednotlivcov. Z toho desať mladých a 16 expertov, ktorí pomohli pri napĺňaní zámerov prijímajúcich inštitúcií, priniesli kontakty či riešili vedecké projekty a pomohli tým ku skvalitňovaniu vedy, výskumu či vzdelávacích procesov v daných inštitúciách. Vyplýva to zo Záverečnej správy o implementácii Podpornej schémy na návrat odborníkov zo zahraničia v rokoch 2015 – 2018 s dobehom do roku 2020, ktorú vláda vzala vo štvrtok na vedomie.

Z hľadiska sféry pôsobenia jednotlivcov sa najviac, a to 18, zamestnalo v akademickom sektore, piati sa zamestnali v štátnej správe a traja v Slovenskej akadémii vied. Schéma bola navrhnutá pre dve cieľové skupiny, a to pre mladých odborníkov a pre expertov. V obidvoch prípadoch bola podpora viazaná na podmienku, že ide o občanov Slovenskej republiky, ktorých pracovné zaradenie bude uplatnené v rámci orgánov a inštitúcií verejného sektora. Jednotlivci v kategórii mladý odborník mohli získať finančnú podporu v maximálnej výške 10.000 eur a jednotlivci v kategórii expert finančnú podporu v maximálnej výške 50.000 eur. V prípade, že zamestnávateľom experta bola verejná vysoká škola, štátna vysoká škola, rezortná výskumná inštitúcia alebo Slovenská akadémia vied, na základe predloženého projektu mohla byť poskytnutá aj finančná podpora pre inštitúciu v maximálnej výške 150.000 eur.

Počas obdobia implementácie schémy bolo predložených 21 projektov inštitucionálnej podpory v celkovej požadovanej sume vyše 2.574.058 eur, pričom schválených bolo 19 projektov. Celkovo sa tak za obdobie fungovania schémy podporilo 13 projektov inštitucionálnej podpory v celkovej výške viac ako 1.078.520 eur.

S cieľom vytvorenia priaznivých podmienok pre návrat odborníkov zo zahraničia na Slovensko a ich ďalšie pôsobenie pripravilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci s administrátorom schémy pokračovanie Podpornej schémy na návrat odborníkov zo zahraničia na obdobie rokov 2020 – 2024 s výhľadom do roku 2027.