Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V rámci zbraňovej amnestie odovzdal jeden občan rekordných 64 zbraní

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Policajní balistici v rámci tretej zbraňovej amnestie zatiaľ preskúmali približne 25 percent z 3035 odovzdaných zbraní.

Bratislava 29. júla (TASR) - V rámci tretej zbraňovej amnestie, ktorá sa skončila v máji, odovzdal najviac zbraní občan z Košického kraja, a to až 64 kusov.

Ide o rekord tejto tretej zbraňovej amnestie. Z toho bolo 34 rôznych revolverov, ostatné boli dlhé zbrane. Druhý najväčší počet odovzdaných zbraní od jednej osoby je z Trnavského kraja, a to 53 kusov. Pritom išlo o rôzne dlhé a krátke zbrane. Ďalšie väčšie množstvá odovzdaných zbraní od jednej osoby neboli zaznamenané, väčšinou išlo približne o 10 až maximálne 15 kusov. TASR o tom dnes informoval hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov.

Policajní balistici v rámci tretej zbraňovej amnestie zatiaľ preskúmali približne 25 percent z 3035 odovzdaných zbraní.

V rámci tretej zbraňovej amnestie, ktorá sa začala 1. decembra 2014 a skončila sa v posledný májový deň tohto roka, Slováci odovzdali na policajných oddeleniach 3035 zbraní a 36.326 kusov streliva. Uviedli to na spoločnej tlačovej konferencii v Bratislave na začiatku júna podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák a viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel.

"Dohromady sa získalo v rámci všetkých troch amnestií na Slovensku približne 11.000 zbraní. To je veľmi dôležité. Najviac - 453 odovzdaných zbraní bolo v Žilinskom kraji a najmenej - 214 v Trenčianskom kraji. Aj vďaka zbraňovým amnestiám klesol počet trestných činov spáchaných so zbraňou o 60 percent," zdôraznil Kaliňák. Nevylúčil ani štvrtú zbraňovú amnestiu, tá však podľa jeho slov najbližší rok-dva vyhlásená nebude.

Po úspešných dvoch amnestiách vyhlásených v rokoch 2005 a 2009, kedy občania odovzdali takmer 8000 nelegálne držaných zbraní, Kaliňák očakával, že by sa toto číslo mohlo zaokrúhliť na 10.000, čo sa aj splnilo.