Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V regionálnom školstve si ministerstvo vytýčilo na tento rok 37 úloh

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan. Foto: TASR - Jakub Kotian

Minister školstva pripustil, že v rámci návrhu štátneho rozpočtu na rok 2017 bude žiadať zvýšenie objemu financií v kapitole školstvo.

Bratislava 19. mája (TASR) – Ministerstvo školstva pripravilo 37 úloh a zmien, ktoré chce presadiť v tomto roku v regionálnom školstve. O týchto úlohách dnes v rámci okrúhleho stola diskutovali zástupcovia ministerstva, stavovských organizácií a iniciatív. Kompletný zoznam úloh na tento rok aj spolu so zapracovanými pripomienkami chce rezort zverejniť do konca mája.

Podľa ministra školstva Petra Plavčana prvou úlohou je zabezpečenie zvýšenia platov učiteľov v priemere o šesť percent od 1. septembra tohto roku, ako to predpokladá Programové vyhlásenie vlády. "Medzi tieto základné úlohy, ktoré možno v tomto roku riešiť, patrí vrátenie kompetencií ministerstva vnútra na ministerstvo školstva. Ďalej problém prenesených a originálnych kompetencií v školstve," dodal Plavčan.

Jednou z ďalších úloh je príprava novely zákona o financovaní. V rámci toho zaviesť zohľadňovanie dĺžky praxe pedagogických a odborných zamestnancov. Témou tohto roka bude aj dovybavenie ZŠ a SŠ pomôckami. Rezort chce taktiež zmapovať situáciu v oblastí kapacít materských škôl a v spolupráci s miestnou územnou samosprávou pripraviť návrhy na jej rozširovanie v miestach, kde je to potrebné. Pokračovať chcú aj v aktivitách vedúcich k znižovaniu administratívnej záťaže na školách.

Plavčan taktiež pripustil, že v rámci návrhu štátneho rozpočtu na rok 2017 bude žiadať zvýšenie objemu financií v kapitole školstvo. Pri rokovaní sa bude opierať práve o platformu odborníkov, s ktorými sa dnes stretol. Podľa jeho slov chcú spoločne presvedčiť politikov a verejnosť, že vedia spraviť reformy a že bez peňazí tieto reformy nie je možné realizovať.

Slovenskej komore učiteľov (SKU) po rokovaní prekážalo napríklad to, že nie je zabezpečené finančné krytie reforiem a zmien. Učitelia chceli vedieť, ako sa bude riešiť otázka financovania modernizačného dlhu na školách, ako sa bude riešiť navýšenie rozpočtu v kapitole školstva. Nepozdávalo sa im ani to, že úlohy z dielne ministerstva školstva sú všeobecné. "Točíme sa v kruhu niekoľko rokov a stále nechcú povedať jasne, ako to myslia s tými financiami a vieme, že bez toho sa nedá pohnúť. Pokiaľ nebude finančné krytie reformy, nebude možné ju realizovať," zdôraznil prezident SKU Vladimír Crmoman.

Podľa jeho slov je stále na stole požiadavka, aby učitelia mali do konca roka platy navýšené o 140 eur, ako to žiada SKU. Zvýšila by sa tak podľa Crmomana atraktivita učiteľského povolania. Ako dodal, medzi učiteľmi narastá nepokoj a nevylúčil, že sa objavia nové formy protestov.