Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Remišová: Úrad vlády má vysvetliť, prečo nevyužíva vlastných právnikov

Na archívnej snímke poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Hnutie podozrieva ÚV SR z klientelizmu pri poskytovaní právnych služieb.

Bratislava 30. júla (TASR) - Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) upozornilo, že na Úrade vlády (ÚV) SR opäť uzatvorili zmluvu s advokátkou blízkou funkcionárovi Martinovi Glváčovi (Smer-SD). TASR o tom informoval Matúš Bystriansky z oddelenia komunikácie s médiami OĽaNO.

Hnutie podozrieva ÚV SR z klientelizmu pri poskytovaní právnych služieb. "Úrad vlády podpísal zmluvu na právne služby za viac ako 200.000 eur s DPH s advokátkou Michaelou Törökovou, s ktorou mal dlhé roky spoločnú firmu vysoký funkcionár Smeru Martin Glváč, a ktorá zastupovala reštituentov v prípade sporného prevodu pozemkov v Čiernej Vode na firmu blízku práve Martinovi Glváčovi," povedal Bystriansky. Advokátka mala spolupracovať s úradom vlády už v minulosti.

"Právne služby slúžia často na zbytočné vyťahovanie peňazí od štátu, ako sme to videli pri nehoráznej odmene pre advokáta Bžána, ktorý mal pôvodne dostať odmenu od štátu vo výške 77 miliónov eur. Je neprijateľné, že Úrad vlády SR uzatvoril túto zmluvu práve v čase, keď ministerstvo spravodlivosti navrhuje pravidlá, ktoré majú urobiť poriadok s využívaním externých právnych služieb, aby sa už neopakovala kauza Bžán. Ministerstvo spravodlivosti navyše žiada, aby rezorty používali externé služby, len ak je to nevyhnutné, keďže všetky ministerstvá vrátane úradu vlády majú svoje vlastné právne oddelenia," upozornila Veronika Remišová, predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO.

Remišová vyzvala premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby riadne zdôvodnil, tak ako to žiada ministerstvo spravodlivosti, prečo Úrad vlády SR nevyužíva svoje vlastné právne kapacity, ale musí zazmluvňovať externé právne služby.