Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

V reštaurácii Gerbeaud v Budapešti otvorili týždeň slovenskej kuchyne

Na snímke vychýrená budapeštianska reštaurácia Gerbeaud. Foto: Facebook

Týždeň slovenskej kuchyne začali robiť pred deviatimi rokmi na jednej z najlepších adries v strede mesta v reštaurácii, ktorej cukráreň má 160 rokov a patrí medzi sto najlepších cukrární sveta.

Budapešť 4. septembra (TASR/Teraz.sk) - Týždeň slovenskej kuchyne v Maďarsku otvorili dnes v budapeštianskej reštaurácii Gerbeaud za účasti ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Árpáda Érseka.

Gastronómia je jedným z hlavných ukazovateľov turistiky, ktorej štatistika na Slovensku sa vyvíja priaznivo, zdôraznil minister na podujatí zorganizovanom pre médiá a predstaviteľov maďarského cestovného ruchu.

"Maďarskí turisti začali navštevovať napríklad niektoré naše strediská aj v lete, čo nebolo zvykom, to je pozitívne a je to asi v tom, že samozrejme už niečo robíme lepšie, niečo robíme na lepšej úrovni, vieme predať tie naše vlastné výrobky, ktoré máme, čo sa týka gastronómie, čo sa týka špecialít Slovenska, či sú to rôzne syry, ktoré sú najlepšie tam, kde ich vyrábajú, a máme na to priestor. Takže v tomto vidím, že je to pozitívne, a aj celý cestový ruch sa pohol dopredu," povedal pre TASR Érsek.

Na margo štrukturálnych zmien v cestovnom ruchu šéf rezortu podotkol, že ich výsledky sa ukážu na budúci rok. "Na tento rok na cestovný ruch je v rozpočte o tri milióny eur menej, a to nám chýba. Tam vidím úsporu finančných prostriedkov a samozrejme v tom, že musíme nájsť ľudí, ktorí to vedia robiť a chcú robiť, to je dôležité," konštatoval.

"Treba stavať na Slovensku cyklotrasy, treba posilniť liečebnú turistiku. Mali sme kúpeľné mestá, samozrejme na všetko nie sú peniaze, ale určitý stimul tam musí byť týmto smerom. Čím bolo Slovensko pred 60 rokmi vychýrené? Boli to Piešťany, lietadlá tam pristávali, teraz žiaľbohu nepristáva nič, aj s tým máme problém. Aj ďalšie - napríklad Sliač, ktoré sú možno zlou politikou predchádzajúcich vlád umŕtvené. Keď to chceme oživiť, tak to nebude za jeden rok, postupne sa musíme dopracovať tam, kde patria," povedal v súvislosti s perspektívou slovenského cestovného ruchu minister.

Týždeň slovenskej kuchyne začali robiť pred deviatimi rokmi na jednej z najlepších adries v strede mesta v reštaurácii, ktorej cukráreň má 160 rokov a patrí medzi sto najlepších cukrární sveta, povedala vedúca budapeštianskeho Zahraničného zastúpenia cestovného ruchu Slovenskej republiky Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Soňa Jelínková.

"Gerbeaud dalo domov Týždňu slovenskej kuchyne vždy pred začiatkom zimnej turistickej sezóny. Vždy sa tu predstaví s kuchyňou niektoré také zimné stredisko, ktoré láka Maďarov a ktoré majú Maďari veľmi radi. Momentálne varí Koliba Goral Donovaly, pretože lyžiarske stredisko Skipark Donovaly je jedno z najobľúbenejších stredísk pre maďarskú klientelu. Raz do týždňa spúšťajú Maďari autobus, ktorý lyžiarov nosí na Donovaly. Existujú cestovné kancelárie, ktoré predávajú lyžiarske lístky, a dúfame, že aj tento rok bude počet maďarských turistov ďalej stúpať," uzavrela Jelínková.