Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

V roku 2022 vydali 723 osvedčení Slováka žijúceho v zahraničí

Ilustračná fotka Foto: TASR Radovan Stoklasa

Osvedčenie žiadateľovi zjednodušuje administratívny proces pri pobyte na Slovensku i prístupe na pracovný trh.

Bratislava 1. júna (TASR) - Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) v roku 2022 vydal 723 osvedčení Slováka žijúceho v zahraničí. Najviac žiadostí aj tentoraz prichádzalo zo Srbska, nebolo ich však toľko ako v predpandemickom období. Úrad, naopak, evidoval zvýšený počet záujemcov z USA a Ukrajiny. Vyplýva to zo Správy za rok 2022 o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí a o poskytnutej štátnej podpore Slovákom žijúcim v zahraničí a návrhu programu štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí na rok 2024. Materiál je v pripomienkovom konaní.

Klesajúci trend žiadostí zo Srbska pripisuje ÚSŽZ dôslednejšiemu preverovaniu dokladov, ktoré žiadatelia predkladajú. "Úrad na preverovaní pravosti dokladov spolupracuje najmä s Kriminalistickým a expertíznym ústavom Policajného zboru (KEÚ PZ)," dodáva ÚSŽZ, ktorý v nedávnej minulosti zaznamenal prípady predloženie dokladov, ktoré neboli hodnoverné.

Celkovo prijal ÚSŽZ vlani 780 žiadostí o vydanie osvedčenia, zo 723 vydaných osvedčení sa 393 týkalo žiadateľov zo Srbska a 285 pochádzalo od žiadateľov z Ukrajiny. Úrad vyhovel aj 16 žiadostiam z USA, rovnako tak piatim z Argentíny.

Osvedčenie žiadateľovi zjednodušuje administratívny proces pri pobyte na Slovensku i prístupe na pracovný trh.