Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V Senci, Lučenci a pri Bojniciach potvrdili výskyt vtáčej chrípky

Na snímke je jazierko v Mestskom parku v Lučenci s labuťami, z ktorých tri v priebehu posledných dní uhynuli na vtáčiu chrípku. Foto: TASR - Branislav Caban

Regionálna veterinárna a potravinová správa vydala opatrenia v takzvanom ohnisku a opatrenia, ktoré platia v ochrannom pásme a pásme dohľadu.

Lučenec 3. februára (TASR) - U troch labutí, ktoré v priebehu posledných dní uhynuli v Mestskom parku (MP) v Lučenci, bol potvrdený vírus vtáčej chrípky. TASR o tom informovala riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Lučenci Elena Kováčiková.

"Dňa 29. januára správca MP nahlásil náhly úhyn dvoch labutí v jazierku. RVPS Lučenec nasledujúci deň vykonala obhliadku miesta ich nálezu," uviedla riaditeľka s tým, že boli okamžite zaslané na vyšetrenie do Národného referenčného laboratória (NRL) pre aviárnu influenzu – Veterinárneho ústavu Zvolen. "Dňa 31. januára informovalo NRL o pozitívnom výsledku testovanej vzorky na vírus aviárnej influenzy," dodala.

V parku uhynula 1. februára aj ďalšia labuť, ktorej kadáver bol takisto zaslaný na vyšetrenie do NRL. "K dnešnému dňu bol u nej potvrdený vírus vtáčej chrípky subtypu H5N8," doplnila Kováčiková s tým, že zdrojom nakazenia labutí sú pravdepodobne iné voľne žijúce vtáky, ktoré do jazierka prichádzajú počas dňa.

Mŕtvu labuť našli aj v Senci



Na vodnej ploche Hlbokého jazera v Senci bola nájdená mŕtva labuť, u ktorej bola potvrdená vtáčia chrípka. TASR to potvrdil Mestský úrad v Senci.

Primátor mesta Karol Kvál prostredníctvom sociálnej siete informuje, že Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) v Senci nariaďuje všetkým chovateľom hydiny a iného vtáctva chovaného v zajatí, aby sa riadili zákazmi vydanými RVPS. Nariadenia platia až do odvolania.

Mesto Senec zároveň žiada chovateľov, aby svoje chovy na jeho území nahlásili do 7. februára mestskému úradu v jednoduchom písomnom prehlásení. To môžu zaslať poštou alebo odovzdať v podateľni úradu.

"V písomnej informácii žiadame uviesť, druh chovaného vtáctva, jeho približný počet a informáciu, či ide o komerčný (registrovaný) chov, alebo nekomerčný (neregistrovaný) chov," spresnil primátor.

Na území Bojníc potvrdili dve ohniská vtáčej chrípky



Na území Bojníc potvrdili dve ohniská vtáčej chrípky. Prvý prípad bol u divo žijúcej kačky v hradnej priekope zámku, druhý u hydiny u súkromného drobnochovateľa, išlo tam o 19 kusov hydiny, informoval dnes Igor Podoba z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Prievidza.

U divo žijúcej kačky potvrdili vtáčiu chrípku ešte 30. januára, u hydiny 1. februára. U drobnochovateľa vykonala RVPS podľa Podobu aj opatrenia. "Hydinu sme už aj zlikvidovali, takže je v kafilérii," uviedol.

RVPS vydala opatrenia v takzvanom ohnisku a opatrenia, ktoré platia v ochrannom pásme a pásme dohľadu. "Tam ide vlastne o to, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu. V ohnisku prebieha momentálne dezinfekcia," špecifikoval Podoba.

V blízkosti hradnej priekopy sa nachádza aj Zoologická záhrada Bojnice a sokoliari, podľa Podobu má ZOO osobitné opatrenia, sokoliarov, ktorí sú v ochrannom pásme, v súvislosti s výskytom vtáčej chrípky RVPS Prievidza osloví. "U sokoliarov platí v prvom rade zákaz premiestňovania a ochrana pred voľne žijúcim vtáctvom," dodal.

O výskyte vtáčej chrípky informuje obyvateľov bojnická samospráva aj mestským rozhlasom. Chovatelia hydiny a iného vtáctva už nahlasujú Mestskému úradu v Bojniciach na základe nariadenia RVPS, koľko a aké druhy vtáctva a hydiny chovajú.

Podľa sokoliara Jozefa Tomíka ich dravce neprichádzajú do kontaktu s voľne žijúcim vtáctvom, prípadne hydinou, je teda podľa neho menšia pravdepodobnosť, že by sa dravce mohli vtáčou chrípkou nakaziť.

Prvé preventívne opatrenia prijala Zoologická záhrada Bojnice už na začiatku tohto roka, kedy sa vyskytli prvé prípady vtáčej chrípky a kedy bola zatvorená aj ZOO Košice, povedala hovorkyňa ZOO Bojnice Simona Kubičková. "Sťahovali sme vtákov do uzavretých voliér, prekrývali sme kŕmne miesta a podobne," spomenula. Aktuálne ZOO podľa jej ďalších slov sprísnila prijaté opatrenia. "Prekrývame voliéry, takisto sme vypustili vodné nádrže, zasieťovávame ich. Medzi opatrenia patrí aj to, že sme ešte viac sprísnili hygienu, zamestnanci ZOO nosia rúška, návleky na topánky," priblížila.

Zoologická záhrada Bojnice, ako zdôraznila Kubičková, ostáva naďalej otvorená, avšak pred turniketmi pribudnú dezinfekčné rohože, cez ktoré budú musieť návštevníci prejsť a bude sa to týkať aj jej dodávateľov. "Všetky tieto opatrenia prijímame aj z dôvodu, že zoologická záhrada chová veľmi vzácnych vtákov a potrebujeme ich takto chrániť," dodala s tým, že v ZOO nebol doposiaľ zistený žiadny prípad vtáčej chrípky.