Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V #Sieti chcú predčasný snem, šéfkou by mohla byť Cséfalvayová

Na snímke podpredsedníčka Siete Katarína Cséfalvayová Foto: TASR - František Iván

Cséfalvayová zatiaľ nepotvrdila, že sa o post bude uchádzať, ale ani to nevylúčila.

Bratislava 21. júna (TASR) - Poslanci za #Sieť sú za predčasný stranícky snem, na ktorom by volili nového predsedu. Katarína Cséfalvayová zatiaľ nepotvrdila, že sa o post bude uchádzať, ale ani to nevylúčila. Podľa Aleny Bašistovej je Cséfalvayová jedna z možností. O tom, či bude predčasný snem #Siete, má hovoriť tohtotýždňové predsedníctvo.

Poslanci sa zhodujú, že problémy v strane treba riešiť čo najskôr. Bašistová za nimi vidí aj to, že #Sieť je nová mladá strana. "Formujú sa rôzne vzťahy, aj komunikačné problémy sú dôsledkom toho, že sa to musí vyjasniť," uviedla dnes v parlamente Bašistová s tým, že je za predčasný snem.

Nepovedala, či zlyhal predseda Radoslav Procházka. Priznala však, že vnútorné komunikačné problémy sú v rámci #Siete dlhšiu dobu. Nepáčilo sa jej ani to, ako Procházka informoval o odobratí straníckych funkcií Andrejovi Hrnčiarovi a Martinovi Fedorovi. "Malo by to byť riešené v rámci organizácie," myslí si. Od piatka s Procházkom podľa vlastných slov nehovorila.

Podobne sú na tom aj ostatní poslanci, ktorí voči Procházkovi vystúpili. Cez víkend s lídrom nehovoril ani Hrnčiar, ktorý si myslí, že by mali komunikovať intenzívnejšie. Hrnčiar očakáva, že na predsedníctve sa bude riešiť aj predčasný snem. "Budeme preberať všetky alternatívy a jednou z možností je predčasný snem," povedal dnes v parlamente. V akom termíne by si ho predstavoval, neuviedol.

O situácii v #Sieti nechcú poslanci hovoriť s médiami, aby netraumatizovali verejnosť ani koaličných partnerov. Naďalej sľubujú podporu koalícii. "Nerobíme mocenský prevrat, nerobíme žiadne zmeny v koalícii, všetko funguje," vyhlásil Hrnčiar.

Procházka odvolal Hrnčiara z funkcie prvého podpredsedu #Siete a Fedora z postu člena predsedníctva v piatok. Informoval o tom médiá a ako dôvod uviedol postup poslancov, ktorí si poza jeho chrbát mali dohodnúť stretnutie o možnostiach spolupráce so Smerom-SD a Mostom-Híd.

Pätica poslancov #Siete v reakcii na Procházkovo konanie uviedla, že vyslovili nedôveru v Procházkove schopnosti a osobnostné predpoklady viesť stranu.

"Nedemokratické spôsoby vedenia strany, riadenie #Siete ako súkromnej firmy, nekomunikácia s poslancami #Siete, žiadna sebareflexia a hádzanie zodpovednosti na druhých boli veci, ktoré sme mu vnútri strany vyčítali a dnes po jeho rozhodnutí sa len definitívne potvrdili," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísali Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor, Andrej Hrnčiar a Igor Janckulík.

Na sneme chcú predostrieť členskej základni strany alternatívu a plán na ozdravenie strany a opätovné získanie dôvery u ľudí.