Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

V školských jedálňach budú od septembra variť podľa nových receptov

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler počas tlačovej konferencie na tému Školské stravovanie - nove receptúry v školských jedálňach, ďalšie vzdelávanie zamestnancov kuchyne, zmeny v príprave jedál 19. augusta 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

To je predstava ministerstva školstva, ktoré pripravilo 68 nových receptov, ktoré prídu do školských jedální už od nového školského roka

Bratislava 19. augusta (TASR) – Deti by sa v školských jedálňach mali stravovať zdravšie a mali by mať pestrejšiu stravu. To je predstava ministerstva školstva, ktoré pripravilo 68 nových receptov, ktoré prídu do školských jedální už od nového školského roka. Niektoré v súčasnosti používané recepty boli vytvorené ešte v roku 1965.

Podľa ministra školstva Juraja Draxlera je školské stravovanie veľmi dôležitou súčasťou školského života. V školských jedálňach sa v súčasnosti stravuje v priemere 66 percent detí a žiakov materských, základných a stredných škôl. "Toto percento je ale oveľa nižšie v stredných školách, kde ide približne o 37 percent študentov stredných škôl. Aj preto by sme boli radi, keby sa nám podarilo prilákať študentov stredných škôl do školských jedální a aby sme im poskytli naozaj kvalitné stravovanie," dodal šéf rezortu školstva.



Po novom tak do jedální od septembra pribudnú napríklad zemiakovo-mrkvový krém, nápoj z červenej repy s višňami, rakytníková limonáda, ryba s bylinkovou kôrkou, tofu v trojobale či bulgur so zeleninou. Zmení sa aj samotná príprava jedál. Fritovanie a vyprážanie nahradí pečenie s minimálnym podielom tuku. V kuchyniach by sa malo používať aj viac byliniek, orechov či syra na úkor soli a dochucovadiel.





Tento rok ministerstvo spúšťa aj program so zameraním na vzdelávanie odborníkov v školskom stravovaní. Očakáva, že sa doň zapojí približne 2500 zamestnancov školských jedální. Lektormi projektu budú renomovaní odborníci na výživu a tvorcovia receptúr pre školské stravovanie.

Ministerstvo chce v roku 2016 poskytnúť školám aj nové technológie do kuchýň. "Máme snahu, aby sme v budúcom roku dodali školám kvalitné technológie, aby sme im pomohli kvalitne sa technologicky vybaviť. Bude to závisieť od toho, ako budeme mať nastavený rozpočet na budúci rok," dodal Draxler.