Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

V Slovenskom inštitúte v Jeruzaleme otvorili prvú výstavu od vojny

Snímka z výstavy v Slovenskom inštitúte (SI) v Jeruzaleme. Foto: Slovenský inštitút v Jeruzaleme

Medzi siedmimi prezentovanými umelcami sú Matúš Maťátko a Daniela Olejníková zo Slovenska.

Jeruzalem 1. marca (TASR) – Kríza, ktorá znamená príležitosť, znovuzrodenie, sila prírody – to je téma kolektívnej slovensko-izraelsko-českej výstavy grafiky, sochy a keramiky, ktorú otvorili v Slovenskom inštitúte (SI) v Jeruzaleme.

Výstava KRISIS je prvou v priestoroch inštitútu od začiatku vojny v Pásme Gazy vlani v októbri, informuje TASR na základe tlačovej správy SI.

Medzi siedmimi prezentovanými umelcami sú Matúš Maťátko a Daniela Olejníková zo Slovenska. Česko zastupujú Anina Menger a Nikola Logosová a Izrael Šimrit Elkanati, Zaron Steinberg a Lena Gubermanová.

"Výstava prezentuje sklenené mestá vybudované z odpadu, keramické portrétové masky, divoký a nepredvídateľný botanický svet – to všetko sa spája a vytvára konkrétnu ľudskú skúsenosť v čase krízy. Zničenie a znovuzrodenie, chaos a poriadok, zúfalstvo a nádej. Výstava ponúka pohľad na príležitosť, ktorá môže vzniknúť z krízy. Rast a vývoj nie je priamočiary, ale často zahŕňa boj," povedala Lital Marcus Morin, kurátorka výstavy a riaditeľka jeruzalemského festivalu ilustrácie OUTLINE, ktorého je výstava súčasťou.

Krisis je slovo gréckeho pôvodu a znamená všimnúť si, vybrať si a rozhodnúť sa. Výstava má ukazovať na krízu, ktorou krajina prechádza, ale zároveň vzbudzovať nádej na lepšiu budúcnosť, uviedol SI.

"Toto je prvá výstava v priestoroch SI Jeruzalem od vypuknutia vojnového konfliktu 7. októbra 2023 a jej téma priamo reflektuje aktuálnu situáciu a náladu v Izraeli. To, čo sa tu od začiatku vojny začalo diať na umeleckej scéne, je dôkaz toho, že kríza môže byť príležitosť a kultúra a umenie sú potrebné a vyhľadávané viac ako kedykoľvek predtým. Môže to platiť to univerzálne naprieč kontinentmi a kultúrami – na Blízkom Východe, ako aj v Európe," povedal riaditeľ inštitútu Jakub Urik.

Výstava, otvorená pre verejnosť v pracovné dni, potrvá do 28. marca.