Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

V SR nepribudne štátny sviatok k výročiu Sviečkovej manifestácie

Na archívnej snímke rekonštrukcia policajného zásahu proti Sviečkovej manifestácii 1988 s dobovými autami a v dobových kostýmoch. Foto: TASR Marko Erd

Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli opozičný návrh na zavedenie tohto sviatku, ktorý by pripadal na 25. marca.

Bratislava 27. februára (TASR) - Na Slovensku nepribudne nový štátny sviatok Deň zápasu za ľudské práva. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž odmietli opozičný návrh na zavedenie tohto sviatku, ktorý by pripadal na 25. marca. Poslanci z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ to navrhovali v novele zákona o štátnych sviatkoch.

Poslanci chceli, aby sa štátnym sviatkom stal Deň zápasu za ľudské práva, ktorý si pripomíname 25. marca, v deň výročia Sviečkovej manifestácie z roku 1988. Tento sviatok by nebol podľa návrhu dňom pracovného pokoja. Návrh poslanci odôvodňovali potrebou zvyšovať povedomie o totalitných obdobiach slovenskej histórie.

Sviečková manifestácia bolo pokojné zhromaždenie veriacich za občianske a náboženské slobody, ktoré sa konalo v Bratislave na Veľký piatok 25. marca 1988. Proti jeho účastníkom tvrdo zasiahli bezpečnostné zložky. Od roku 1993 je tento dátum pamätným dňom Slovenskej republiky - Dňom zápasu za ľudské práva.