Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

V SR tento rok evidujú vyše 180 prípadov kliešťovej encefalitídy

Na snímke kliešte v Petriho miske. Foto: TASR - František Iván

Za vlaňajšok evidovali 207 prípadov, čo bol najvyšší počet na Slovensku za posledných 60 rokov.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Na Slovensku v tomto roku zaznamenali k polovici októbra viac než 180 prípadov kliešťovej encefalitídy. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR to uviedol na webe. Poukázal na to, že za vlaňajšok evidovali 207 prípadov, čo bol najvyšší počet na Slovensku za posledných 60 rokov. Pripomenul, že kliešte bývajú aktívne aj na jeseň, preto by ľudia nemali podceňovať prevenciu.

"Vlhko a vyššie teploty počas jesene kliešťom vyhovujú, pričom za daného počasia ľudia zvyknú chodiť do prírody, napríklad na huby. Kliešte môžu byť aktívne, pokiaľ teplota neklesne pod päť stupňov Celzia až do prvého snehu," ozrejmila epidemiologička Jana Kerlik z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

ÚVZ radí, aby boli ľudia pri pobyte v prírode naďalej obozretní. Odporúča, aby sa primerane obliekli. Vhodné sú podľa neho dlhé rukávy či dlhé nohavice zakasané do ponožiek. Apeluje aj na použitie vhodného repelentu. Ľudia by si mali podľa neho tiež bezprostredne po návrate domov poriadne skontrolovať pokožku. "Kliešťa ihneď opatrne odstráňte," dodal.

S príchodom chladných dní je podľa odborníkov vhodné zvážiť a naplánovať si očkovanie proti kliešťovej encefalitíde. "Je ho síce možné realizovať celoročne, no ideálne je začať očkovanie už počas zimných mesiacov pred zvýšenou sezónnou aktivitou kliešťov," ozrejmila vedúca odboru surveillance infekčných ochorení ÚVZ SR Júlia Adamčíková.