Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na Slovensku vlani evidovali viac ako 10.000 nemocničných nákaz

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Úroveň hlásnej služby v zdravotníckych zariadeniach v jednotlivých krajoch je evidentne rozdielna, najvýraznejšie sa hlásna služba zlepšila v Bratislavskom a Nitrianskom kraji.

Banská Bystrica 19. mája (TASR) - Zdravotníci zaevidovali vlani na Slovensku 10.091 prípadov nemocničných (nozokomiálnych) nákaz. Pri počte 959.178 hospitalizovaných pacientov to predstavuje incidenciu (výskyt) 1,02 percenta. Je to však len zlomok predpokladaného výskytu týchto nákaz v zdravotníckych zariadeniach, pretože ide len o pasívny zber údajov. TASR informoval vedúci oddelenia nemocničných nákaz Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Pavol Lokša.

Výraznejší nárast počtu nozokomiálnych nákaz na oddeleniach, alebo klinikách oproti predchádzajúcemu roku nebol zaznamenaný. Ich incidencia sa ako najreálnejšia javí na klinikách a oddeleniach anestéziológie a intenzívnej medicíny a tiež na interných a chirurgických klinikách a oddeleniach. Úroveň hlásnej služby v zdravotníckych zariadeniach v jednotlivých krajoch je evidentne rozdielna, najvýraznejšie sa hlásna služba zlepšila v Bratislavskom a Nitrianskom kraji.

Lokša uviedol, že v Banskobystrickom kraji bolo vlani zo zdravotníckych zariadení nahlásených celkom 756 nemocničných nákaz, čo je oproti roku 2015 nárast o 27,7 percenta. Incidencia pri 150.786 hospitalizovaných pacientoch bola 0,5 percenta.

Podľa renomovaných slovenských odborníkov zaoberajúcich sa touto problematikou nízke čísla nemusia vypovedať o kvalite zdravotníckych zariadení v niektorom z krajov. "Renomované zdravotnícke zariadenia vo vyspelých štátoch Európy, napríklad v Nemecku či Rakúsku, uvádzajú incidenciu od štyroch do osem percent. Problematika výskytu týchto nákaz, boj proti nim, ako aj preventívne opatrenia, sa ešte stále v slovenských zdravotníckych zariadeniach podceňujú. Evidujeme aj pomerne veľké regionálne rozdiely. V niektorých oblastiach, ktoré pristupujú k monitorovaniu týchto nákaz zodpovednejšie, nám nahlasujú niekoľkonásobne vyšší výskyt nemocničných nákaz, ako je uvádzaná vlaňajšia incidencia," konštatoval Lokša.

Snahou slovenských odborníkov je preto skvalitniť hlásnu službu, aby sa lekári a ďalší odborníci neriadili dnes ešte stále rozšíreným "pravidlom", že keď nákazu nenahlásia, nebudú problémy. "Je potrebné uviesť, že už aj na Slovensku narastá počet priznaných nákaz a v zdravotníckych zariadeniach sú vedúci pracovníci, ktorí majú konečne ochotu ich nielen priznať a riešiť, ale dôslednou prevenciou im aj predchádzať," zdôraznil Lokša.