Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

V. STROMČEK: Jaguar Land Rover neprehodnocuje svoju investíciu

Na archívnej snímke vpravo prevádzkový riaditeľ plánovaného závodu Jaguar v SR Alexander Wortberg a vľavo splnomocnenec vlády pre prípravu a realizáciu strategických parkov Viktor Stromček počas stretnutia na pôde Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR v Bratislave. Foto: TASR/Úrad vlády SR

Splnomocnenec vlády pre strategické parky Viktor Stromček povedal, že práce na investícii Jaguára Land Rover v SR pokračujú.

Bratislava/Londýn 22. júna (TASR) - Spoločnosť Jaguar Land Rover podporuje zotrvanie Veľkej Británie v Európskej únii a v súvislosti s blížiacim sa referendom na túto tému neprehodnocuje svoju investíciu na Slovensku. "Všetky práce pokračujú podľa harmonogramu," uviedol dnes pre TASR splnomocnenec vlády pre strategické parky Viktor Stromček (Smer-SD).

Reagoval tak na informácie, ktoré zverejnila agentúra Reuters. Podľa nich britská automobilka okrem iného pozastavila hlavné práce na výstavbe závodu na Slovensku, ktorú ohlásila v decembri. Výška investície má dosiahnuť 1 miliardu GBP (1,30 miliardy eur). Závod by mal vyrábať 300.000 áut ročne.

Slovensko podľa Stromčeka komunikuje so spoločnosťou a aj dnes sa jej pýtalo na aktuálny vývoj. Firma podľa neho potvrdila, že pokračuje v investícii bez ohľadu na štvrtkové (23.6.) referendum vo Veľkej Británii. "Nie je pravdou to, že by spoločnosť Jaguar Land Rover zastavila svoju investíciu na Slovensku," opätovne zdôraznil Stromček na popoludňajšom brífingu v Bratislave.

Stále podľa neho platí, že prvé auto má vyjsť z nového závodu pri Nitre v roku 2018. Okrem toho pripomenul, že investičná zmluva sa podpisovala v čase, keď sa už vedelo, že bude referendum o zotrvaní Británie v EÚ. "A nie je uvedené v investičnej zmluve, že by to mohlo mať za následok prehodnocovanie podmienok vstupu tejto spoločnosti na Slovensko," zdôraznil.

Informácie o pozastavení prác na výstavbe závodu v Bratislave odmietla aj samotná automobilka Jaguar Land Rover v dnešnom oficiálnom stanovisku. "Naše plány na závod na Slovensku napredujú dobre a práce pokračujú nezávisle od tohtotýždňového referenda," uviedla Lisa Palmer zo spoločnosti.

Agentúra Reuters sa odvoláva na interné dokumenty automobilky o možných dôsledkoch brexitu, ktoré pripravil hlavný ekonóm firmy David Rea a ktoré videli dva zdroje agentúry Reuters.

Ak by Británia vystúpila z EÚ, Jaguar Land Rover odhaduje, že jej ročný zisk by mohol byť do konca desaťročia nižší o 1 miliardu GBP. Automobilka mala prerušiť napríklad aj rokovania o prenájme nehnuteľnosti na okruhu v Silverstone a v prípade brexitu uvažuje o otvorení európskej pobočky.