Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V súťaži Vedec roka SR bolo ocenených päť osobností

Osobnosťou roka v oblasti technológií za rok 2015 sa stal Ing. Daniel Šlosár., ktorý hodnotiacu komisiu zaujal projektom Chargebrella Foto: Ján Michálik, NCP VaT pri CVTI SR

Laureáti boli ocenení za patent využívajúci obnoviteľné zdroje energie, zapájanie sa do medzinárodných projektov či nový typ senzora pre automobilový priemysel.

Bratislava 13. mája (OTS) - V utorok 10. mája 2016 sa uskutočnil 19. ročník súťaže Vedec roka SR 2015. V predošlom článku boli predstavení laureáti ocenenia Vedec roka SR a Vedkyňa roka SR. Súťaž má však ďalšie tri kategórie, v ktorých sme spoznali Osobnosť roka v oblasti technológií Daniela Šlosára, Osobnosť roka v programoch EÚ prof. Tibora Hianika a Mladú osobnosť vedy doc. Tomáša Plecenika.

Slovenský patent využívajúci obnoviteľné zdroje energie
Osobnosťou roka v oblasti technológií za rok 2015 sa stal Ing. Daniel Šlosár. Pôsobí na Fakulte baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach. Hodnotiacu komisiu zaujal projektom Chargebrella, v ktorom sa zaoberal vývojom prenosného generátora elektrickej energie, ktorý dokáže nabiť rôzne mobilné zariadenia. „Jedná sa o termo-generátor, ktorý na rozdiel od podobných zariadení využívajúcich obnoviteľné zdroje energie, dokáže generovať elektrickú energiu nielen počas dňa, ale aj v noci,“ spresnil Ing. Šlosár. Ocenenie osobnosť roka v oblasti technológií je pre neho veľkým úspechom, a ako prezradil, osobne ho to veľmi motivovalo pokračovať vo svojej práci.

Osobnosť roka v programoch EÚ prof. RNDr. Tibor Hianik, DrSc., sa do medzinárodných projektov zapája už viac ako 20 rokov
Foto: Ján Michálik, NCP VaT pri CVTI SR
Do medzinárodných projektov sa zapája už viac ako 20 rokov
Osobnosťou roka v programoch EÚ sa stal prof. RNDr. Tibor Hianik, DrSc., ktorý pracuje na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Ocenený bol za významný prínos a výsledky v oblasti vývoja biosenzorov určených na diagnostiku priónových ochorení, na monitorovanie kvality a kontaminácie potravín a znečistenia životného prostredia získaných v programoch EÚ. „Toto ocenenie si veľmi vážim. Chápem ho ako uznanie mojej doterajšej vedeckej práce a práce na projektoch Európskej únie, do ktorých sa zapájam už viac ako 20 rokov,“ uviedol prof. Hianik, ktorý sa v súčasnosti venuje projektu FORMILK. O projekte prezradil: „Projekt je zameraný na nájdenie nových metód určenia aktivity mliečnych enzýmov, takých ako plazmín a laktáza. Je to dôležité napríklad pre výrobu syrov a mliečnych výrobkov bez laktózy.

Mladou osobnosťou vedy sa stal doc. RNDr. Tomáš Plecenik, PhD., ktorý v roku 2015 dosiahol vynikajúce výsledky v oblasti senzoriky
Foto: Ján Michálik, NCP VaT pri CVTI SR
Nový typ senzora pre automobilový priemysel
Mladou osobnosťou vedy sa stal doc. RNDr. Tomáš Plecenik, PhD., ktorý pôsobí na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Ocenenie mu bolo udelené za vynikajúcu vedeckovýskumnú a publikačnú činnosť vo fyzike tuhých látok súvisiacu s využitím nanotechnológií v senzorike, biomateriáloch a supravodivých materiáloch. Doc. Plecenik a kolektív navrhli a zrealizovali nový typ senzora vodíka, ktorý je zaujímavý hlavne pre automobilový priemysel. „Väčšina projektov, na ktorých sme doteraz pracovali, bola zameraná skôr na základný ako aplikovaný výskum. Spomínaný nový typ polovodičového senzora plynov, na ktorý už máme udelený úžitkový vzor, je preto našim prvým výsledkom, ktorý smeruje priamo k praktickým aplikáciám a komerčnému využitiu,“ povedal doc. Plecenik. K svojmu úspechu v súťaži Vedec roka uviedol: „Ocenenie si veľmi vážim a pre mňa osobne predstavuje výraznú motiváciu do budúcna. Musím však povedať, že ho považujem za ocenenie nielen mojej práce, ale aj práce mojich kolegov.

Viac informácií o podujatí Vedec roka SR, ako aj rozhovory s ocenenými osobnosťami, nájdete na portáli www.vedanadosah.sk.
Organizátormi 19. ročníka súťaže významných slovenských vedcov, technológov a mladých výskumníkov sú Centrum vedecko-technických informácií SR, ako priamo riadená organizácia ministerstva školstva, Slovenská akadémia vied a Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností.
Foto: NCP VaT pri CVTI SR