Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

V súvislosti s kauzou Skripaľ predvolal rezort diplomacie veľvyslanca

Príslušníci vojenských síl pracujú na dodávke v anglickom meste Winterslow 12. marca 2018 v súvislosti s vyšetrovaním prípadu otravy bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry, ktorých našli otrávených v anglickom meste Salisbury. Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred nákupným centrom v meste Salisbury. Obaja sa stále nachádzajú v kritickom stave. Polícia prípad vyšetruje ako útok neznámou nervovoparalytickou látkou. Foto: TASR/AP

Členské štáty Európskej únie vo štvrtok na summite Európskej rady vyjadrili svoju podporu Británii, ktorá útok na Skripaľa a jeho dcéru Juliju pripisuje Rusku.

Bratislava 26. marca (TASR) - Slovenský rezort diplomacie sa rozhodol bezodkladne predvolať veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku a požiadať ho o vysvetlenie k prípadu bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa otráveného v Británii.

Slovenská republika zároveň útok jednoznačne odsúdila a prihlásila sa k záverom Európskej rady z 22. marca, na ktorej štáty vyjadrili svoju podporu Británii. Tá útok na Skripaľa a jeho dcéru Juliju pripisuje Rusku. Ministerstvo zahraničných vecí zároveň informovalo, že Slovensko si vyhradilo právo prijať v súvislosti s týmto prípadom ďalšie kroky.

"Vývoj situácie ako aj odpovede Ruska na výzvy, ktoré mu adresovali štáty EÚ – vrátane Slovenska – ovplyvní ďalšie kroky, ktoré sme v tejto veci pripravení zvážiť," povedal pre TASR hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Spojené kráľovstvo ruských diplomatov vyhostilo, podobne plánuje urobiť aj ďalších 14 členských krajín EÚ. Americký prezident Donald Trump v reakcii na prípad nariadil vyhostiť 60 ruských diplomatov a zatvoriť ruský konzulát v meste Seattle.