Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V Tatrách je malé lavínové nebezpečenstvo, vo Fatrách lavíny nehrozia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako informoval Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku, sneh rýchlo mizne a oťažieva.

Liptovský Hrádok 29. apríla (TASR) - Prevažne malé lavínové nebezpečenstvo je v nedeľu koncentrované len vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier. Vo Veľkej a Malej Fatre už vzhľadom na nesúvislú snehovú pokrývku lavínové nebezpečenstvo nehrozí.

Ako informoval Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku, sneh rýchlo mizne a oťažieva. Pri výraznom oteplení v popoludňajších hodinách sa môžu objaviť malé spontánne splazy alebo malé lavíny. Tendencia lavínového nebezpečenstva je zotrvalá.

"V nedeľu ráno bolo na horách prevažne jasno. Lokálne sa objavila hmla. Teploty sa pohybujú od 3 do 12° Celzia. Na hrebeňoch fúka prevažne slabý južný a juhovýchodný vietor do 10 metrov za sekundu. Sneh bol ráno vo vysokých polohách tvrdý a nosný, počas dňa zmäkne. Súvislá snehová pokrývka sa v závislosti od orientácií svahov nachádza nad hranicou 1700 metrov nad morom," doplnil Krajčí.