Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V Tatrách, na Orave a Zamagurí sú intenzívne búrky s krúpami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Búrky sú sprevádzané silnou bleskovou aktivitou a krúpami s priemerom jeden až dva centimetre.

Bratislava 16. júna (TASR) - V tatranskej oblasti, na východnej Orave a v Zamagurí meteorológovia aktuálne pozorujú intenzívne búrky, ktoré sú sprevádzané silnou bleskovou aktivitou a krúpami s priemerom jeden až dva centimetre. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"V najbližších hodinách sa intenzívne búrky môžu tvoriť najmä na strednom a východnom Slovensku, na západe je ich vývoj výrazne limitovaný čerstvým severozápadným vetrom," uvádza SHMÚ.

Ten vydal výstrahy 1. stupňa pred búrkami pre veľkú časť územia Slovenska s platnosťou do polnoci. Pre okresy Kežmarok a Stará Ľubovňa platia výstrahy 2. stupňa, úhrny zrážok tu môžu dosiahnuť 30 až 50 milimetrov.

SHMÚ vydal aj hydrologické výstrahy pred prívalovými povodňami 1. stupňa pre okresy Poprad a Stará Ľubovňa a výstrahu 2. stupňa pre okres Kežmarok. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," upozorňujú meteorológovia.