Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

V Tatrách sa vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vo vysokohorskom teréne Tatier sa od 1600 m n. m. vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Liptovský Hrádok 1. apríla (TASR) – Vo vysokohorskom teréne Tatier sa od 1600 m n. m. vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách je miernejší 2. stupeň. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Mnohé strmé, najmä juhovýchodne orientované svahy majú iba slabo spevnenú snehovú pokrývku, lebo novonapadnutý a naviaty sneh sa ešte neprepojil s tvrdým podkladom,"
zdôraznil s tým, že uvoľnenie lavín hrozí už pri malom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky, ale aj samovoľne.

Dnes ráno bolo na horách zamračené a snežilo. Fúkal čerstvý severozápadný vietor a v nárazoch presahoval rýchlosť 100 km/h. Teplota vzduchu sa pohybovala od -14 do -1 stupňa Celzia. V uplynulých hodinách pripadlo až do 20 cm nového snehu.

Silný vietor ho previeva do juhovýchodne orientovaných terénnych nerovností, žľabov, kotlov a vytvára tam veľmi nebezpečné snehové náveje, vankúše a mäkké dosky. "Hrúbka nového a naviateho snehu presahuje miestami metrovú výšku. Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje veľkú opatrnosť," dodal Lizuch.