Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V Tatrách sa zvýšilo lavínové nebezpečenstvo na tretí stupeň

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk

Lavínové nebezpečenstvo má podľa neho výrazne lokálny charakter, týka sa najmä záveterných južných, juhovýchodných a východných svahov a žľabov, kde je naviate väčšie množstvo snehu.

Liptovský Hrádok 17. januára (TASR) - Vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier sa vplyvom poslednej periódy sneženia a vetra vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Lavínové nebezpečenstvo má podľa neho výrazne lokálny charakter, týka sa najmä záveterných južných, juhovýchodných a východných svahov a žľabov, kde je naviate väčšie množstvo snehu. Snehová pokrývka je tu len slabo spevnená a sneh je uložený vo forme nestabilných snehových dosiek, vankúšov a prevejov. Uvoľnenie lavín na takýchto strmých miestach je možné už aj pri malom dodatočnom zaťažení. Ojedinele je možný aj spontánny výskyt stredných lavín. V ostatných pohoriach trvá vo vyšších polohách mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň. Pod touto hranicou je len malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň.
Lavínová situácia na horách nedeľa, 17.01.2016 o 08.36
Foto: laviny.sk

Dnes ráno bolo na horách väčšinou polooblačné až jasné počasie. Ochladilo sa ešte výraznejšie, teploty vzduchu sa pohybovali od mínus 20 stupňov Celzia do mínus desať stupňov. Fúkal čerstvý vietor až silný vietor do 14 metrov za sekundu, na hrebeňoch v nárazoch až 16 metrov za sekundu.

Za posledných 24 hodín pripadlo od jedného do piatich, v Tatrách od troch až do 13 centimetrov nového suchého snehu. Celkovo za poslednú periódu sneženia, ktorá bez výraznejšieho prerušenia trvá už skoro týždeň, pripadlo vo vyšších polohách hôr 30 až 60 centimetrov snehu, ktorý nie je dostatočne zviazaný so starým tvrdým podkladom a je rozložený veľmi nerovnomerne.