Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V Tatrách trvá aj dnes mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR /HZS

Dnes ráno bolo na horách zamračené, vo Vysokých a Západných Tatrách s hustou hmlou.

Liptovský Hrádok 8. marca (TASR) - Lavínová situácia sa v slovenských pohoriach nezmenila ani dnes. V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, vo Fatrách je len malá hrozba pádu lavín, prvý stupeň. TASR o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Lavínové nebezpečenstvo má stúpajúcu tendenciu okolo poludnia pri oteplení s možnosťou tvorby splazov z bodových odtrhov vo všetkých pohoriach," upozornil. Južný až juhozápadný vietor vytvoril na hrebeňoch nebezpečné preveje a na severne orientovaných svahoch dosky a vankúše. Ich rozmiestenie je veľmi lokálne, a to najmä pod hrebeňovými partiami, kde pri veľkom dodatočnom zaťažení môže dôjsť k uvoľneniu lavíny. Na južne orientovaných svahoch je vplyvom striedania teplôt snehová pokrývka stabilizovaná.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, vo Vysokých a Západných Tatrách s hustou hmlou. Oproti pondelku (7.3.) sa oteplilo, teploty sa pohybovali od mínus päť do plus troch stupňov Celzia. Fúkal premenlivý mierny vietor do 20 kilometrov za hodinu.