Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

V Tatrách trvá malé lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Račko

Momentálne viac ako pád lavíny hrozí turistom pošmyknutie alebo zakopnutie na tvrdom, zľadovatenom teréne.

Liptovský Hrádok 3. januára (TASR) – V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier trváva malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Podľa Mareka Biskupiča zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby predstavuje momentálne vyššie riziko ako pád lavíny riziko pošmyknutia alebo zakopnutia na tvrdom, zľadovatenom teréne. "Na strmých a zľadovatených svahoch treba byť obzvlášť opatrný. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti málo pravdepodobné. Nebezpečenstvo môžu predstavovať vysokohorské, severne orientované žľaby a svahy, kde sa ešte ojedinele môžu vyskytovať nestabilné vrstvy starého snehu," uviedol Biskupič.

Tendencia lavínového nebezpečenstva je na najbližšie dni zotrvalá. Výška snehovej pokrývky je podpriemerná a veľmi nerovnomerná. Najmä na záveterných svahoch v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 20 až 80 centimetrov snehu. Súvislejšia snehová pokrývka sa vyskytuje od nadmorskej výšky 1800 - 1900 m.

Dnes ráno bolo na horách prevažne jasné a mrazivé počasie, miestami s malou oblačnosťou. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus 16 stupňov Celzia do mínus 11 stupňov. Na hrebeňoch a v najvyšších polohách fúkal južný, prípadne východný až severovýchodný vietor do 25 kilometrov za hodinu.