Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V. TOMANOVÁ sa ohradila voči výrokom Ľ.GALKA o Čistom dni

Na archívnej snímke detská ombudsmanka Viera Tomanová. Foto: TASR Martin Baumann

Pán poslanec pozabudol, že to bola jeho stranícka kolegyňa Blahová, ktorá na svojom blogu ako prvá zverejnila všetky chúlostivé informácie, tvrdí Tomanová.

Bratislava 15. augusta (Teraz.sk/TASR) - Komisárka pre deti Viera Tomanová sa v stanovisku, ktoré poskytla TASR, ostro ohradila proti včerajším výrokom podpredsedu SaS Ľubomíra Galka. "Na pondelkovej (14.8.) tlačovej konferencii odvysielanej na TA 3 poslanec Ľubomír Galko ako obyčajne chybne analyzoval kauzu Čistý deň," uvádza sa v Tomanovej vyhlásení, ktoré TASR poskytol mediálny poradca Úradu komisára pre deti Pavol Kováč.

Reagujú na Galkov výrok, podľa ktorého na celom príbehu sa najmarkantnejšie podpísala komisárka pre deti Viera Tomanová, tým že "zverejnila mená, priezviská chovancov a medializovala súkromnú korešpondenciu."

"Pán poslanec však akosi pozabudol, že to bola práve jeho stranícka kolegyňa Natália Blahová, ktorá na svojom blogu ako prvá zverejnila všetky chúlostivé informácie a vytĺkala z celej kauzy politický kapitál," uvádza sa v Tomanovej stanovisku.

"Viera Tomanová sa proti výrokom pána poslanca Galka jednoznačne ohradzuje a striktne zastáva stanovisko Úradu komisára pre deti, ktoré už niekoľko krát proklamovala a to, že úrad nikdy nezverejnil, nezverejňuje a nebude zverejňovať chúlostivé informácie o deťoch. Viera Tomanová odmieta byť zaťahovaná do politických treníc opozície, nakoľko svoju politickú kariéru ukončila skôr ako kandidovala na post komisárky pre deti," konštatuje sa v Tomanovej vyhlásení.

SaS kritizuje postup v kauze Čistý deň


Opozičná strana SaS nie je spokojná s najnovším postupom ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) v kauze resocializačného zariadenia Čistý deň. Podľa podpredsedu strany Ľubomíra Galka a predsedníčky poslaneckého klubu Natálie Blahovej potvrdil svoju nekompetentnosť. Na tlačovej konferencii 14. augusta ho vyzvali aby odstúpil. Funkcie by sa mal podľa opozície vzdať aj generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič.

Na archívnej snímke poslanec Ľubomír Galko (SaS) .
Foto: TASR/Jakub Kotian


Richter pred rokovaním tripartity oznámil, že pokiaľ akreditačná komisia odporučí galantskému resocializačnému zariadeniu Čistý deň odobrať akreditáciu, on to bude akceptovať. Jej rokovanie zvolal po tom, ako Generálna prokuratúra v piatok (11.8.) oznámila, že ministerstvo práce vyhovelo jej protestu a 9. augusta zrušilo rozhodnutie o nezrušení akreditácie Čistému dňu. Prokuratúra zároveň informovala, že z prečinu sexuálneho zneužívania bol obvinený dnes už bývalý pracovník Čistého dňa.

Podľa Blahovej však minister nemá čakať na rozhodnutie akreditačnej komisie, či orgánov činných v trestnom konaní, ale rozhodnúť hneď. „I podozrenie z ohrozenia dieťaťa má viesť k zrušeniu akreditácie, a to bez výrokov akreditačnej komisie, bez akýchkoľvek ďalších naťahovaní času,“ tvrdí Blahová.

Minister bude akceptovať rozhodnutie


Zasadnutie akreditačnej komisie je zvolané na 23. augusta. Má sa zaoberať novými skutočnosťami ovplyvňujúcimi akreditáciu resocializačného zariadenia Čistý deň. "Osobne si myslím, že akreditačná komisia bude veľmi promptne konať a ja budem akceptovať rozhodnutie," uviedol Richter.

Komisia už raz odporúčala odobrať Čistému dňu akreditáciu, ale minister to neurobil. Resocializačnému zariadeniu podľa vlastných slov ponechal akreditáciu podmienečne. Dnes tiež podotkol, že tu nejde len o Čistý deň, "ale o resocializáciu ako takú". Môže sa podľa neho stať, že Čistý deň nebude jediné zariadenie, ktorému bude odobratá licencia. Komisia podľa Richtera koná aj pri ďalších zariadeniach. "Na základe podnetov, výsledku kontrol, ktoré bežia," vysvetlil, ale neprezradil, o ktoré ďalšie zariadenia ide. Je to podľa neho na komisii.