Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

V USA sa uskutoční pohreb bývalého riaditeľa rozviedky SIS J.Kohutiara

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Riaditeľom rozviedky SIS bol Kohutiar v rokoch 1998 až 2005.

Bratislava/Washington 28. decembra (TASR) - V piatok sa v americkom štáte Arizona uskutoční posledná rozlúčka so slovenským plukovníkom v.v. Ing. Jurajom Kohutiarom, bývalým riaditeľom rozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS). TASR o tom informuje podľa oznámenia Vojenského spravodajstva ministerstva obrany SR zverejneného na jeho oficiálnej webovej stránke.

Na rozlúčke sa zúčastni aj vojenský pridelenec Ozbrojených síl Slovenskej republiky v USA. Kohutiar totiž podľa Vojenského spravodajstva patril k elitným príslušníkom slovenskej spravodajskej komunity.

Kohutiar zastával funkciu na čele útvaru prípravy spravodajských dôstojníkov Vojenského spravodajstva, pričom pri svojich prednáškach využíval aj skúsenosti, ktoré nadobudol ako riaditeľ rozviedky SIS. Riaditeľom rozviedky SIS bol Kohutiar v rokoch 1998 až 2005.

"Bol rešpektovanou autoritou aj v medzinárodnom spravodajskom spoločenstve. Viedol kurzy odbornej prípravy spravodajských profesionálov v Bosne i v Českej republike," uvádza vojenské spravodajstvo.

Vojenské spravodajstvo rátalo s jeho spoluprácou aj po jeho odchode do výsluhového dôchodku. Zároveň vyzdvihlo Kohutiarov prínos pri vypracovaní Etického kódexu príslušníka Vojenského spravodajstva.