Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V Gabčíkove už bolo umiestnených vyše tisíc dočasných azylantov

Na archívnej snímke prví žiadatelia o azyl umiestnení v Gabčíkove Foto: TASR/Štefan Puškáš

Momentálne sa ich v humanitárnom centre nachádza 428, späť do Rakúska sa teda vrátilo už 647 ľudí.

Bratislava 20. februára (TASR) – Do zariadenia v Gabčíkove bolo od 17. septembra 2015 oficiálne dočasne umiestnených 1075 dočasných rakúskych azylantov. Momentálne sa ich v humanitárnom centre nachádza 428, späť do Rakúska sa teda vrátilo už 647 ľudí. TASR informovala Michaela Paulenová z Tlačového odbor Kancelárie ministra vnútra.

"Celkový aktuálny počet 428 žiadateľov tvorí 183 detí a 245 dospelých. Ide výlučne o žiadateľov o azyl pochádzajúcich zo Sýrie," uviedla Paulenová pre TASR.

Rezort vnútra doteraz nezaevidoval záznam o akomkoľvek porušení zákona a dopustení sa trestného činu, prípadne iných priestupkov zo strany žiadateľov o azyl bývajúcich dočasne v humanitárnom centre v Gabčíkove.

Minister vnútra SR Robert Kaliňák a spolková ministerka vnútra Rakúskej republiky Johanny Mikl–Leitner podpísali 21. júla minulého roka memorandum, na základe ktorého Slovensko prijíma 500 dočasných rakúskych azylantov.

Slovensko im poskytuje ubytovanie a stravu. Rakúsko podľa memoranda hradí ich prepravu na Slovensko či ich vreckové. Ak by dočasní rakúski azylanti spôsobili v ubytovacom zariadení nejaké škody na majetku, podľa memoranda ich taktiež uhradí rakúska strana.