Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

V závode Kia vyrobili v 1. polroku 2023 rekordných 185.000 vozidiel

Na archívnej snímke výrobná hala automobilky Kia Slovakia v obci Teplička nad Váhom (okres Žilina) v piatok 30. júna 2023. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Ako zhodnotil prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Kia Slovakia Geon Won Shin, výnimočný nárast výroby od začiatku tohto roka sa im podarilo dosiahnuť po rokoch útlmu.

Teplička nad Váhom 18. júla (TASR) - Rekordných viac ako 185.000 vozidiel vyrobili v závode Kia Slovakia v Tepličke nad Váhom v 1. polroku 2023. Znamená to medziročný nárast o vyše 21.000 áut. TASR o tom v utorok informoval hovorca spoločnosti Tomáš Potoček.

Ako zhodnotil prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Kia Slovakia Geon Won Shin, výnimočný nárast výroby od začiatku tohto roka sa im podarilo dosiahnuť po rokoch útlmu.

Model Sportage tvoril v prvom polroku 60 % celkovej produkcie Kia Slovakia, zostávajúca časť pripadla štyrom karosárskym verziám modelu Ceed. "Elektrifikované verzie spomínaných modelov tvorili 28 % celkovej výroby. Viac ako tretinu všetkých vyrobených modelov Sportage predstavovali hybridné a plug-in hybridné varianty," priblížil Potoček.

Väčšina automobilov je určená na export. Vozidlá z výrobného portfólia tak v prvých šiestich mesiacoch roka 2023 najviac smerovali na trhy Veľkej Británie (16 %), Nemecka (10,6 %), Španielska (10 %) či Poľska (8,3 %).

Po rekordnej výrobe spoločnosť vypne linky na dva týždne. Celozávodná dovolenka bude trvať od 24. júla do 6. augusta. Počas nej na lakovni nainštalujú sedem nových robotov. Na zvarovni zas podľa Potočka generačne obmenia 56 z celkovo 386 robotov. "Počas každoročnej odstávky sa v závode okrem realizácie nových investícií uskutoční aj generálna údržba väčšiny strojov a zariadení. Tiež projekty zamerané na zlepšenie bezpečnosti a pracovného prostredia zamestnancov," podotkol hovorca.