Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

V zdravotníctve sme svedkami arogancie moci, tvrdí KBS

Ilustračné foto Foto: TASR – František Iván

Katolícka cirkev na Slovensku kritizuje súčasnú situáciu v zdravotníctve. Nepáči sa jej, ako sa pristupuje k sestrám v hromadných výpovediach.

Bratislava 25. januára (TASR) - Katolícka cirkev na Slovensku kritizuje súčasnú situáciu v zdravotníctve. Nepáči sa jej, ako sa pristupuje k sestrám v hromadných výpovediach. Premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) preto žiada o "bezodkladné riešenie oprávnených požiadaviek sestier na ozdravenie slovenského zdravotníctva".

"Namiesto vecného dialógu a hľadania prijateľných riešení nahromadených problémov sme svedkami arogancie moci, utláčania a zastrašovania slušných ľudí, ktorí v sebe ešte našli statočnosť verejne sa angažovať," uviedol vo svojom verejnom vyhlásení Milan Lach, predseda Rady Konferencie biskupov Slovenska (KBS) pre pastoráciu v zdravotníctve. Týmto ľuďom podľa neho nejde o politiku, ale o dobro všetkých obyvateľov Slovenska, ktorí majú právo na "primerane kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť".

Lach sa obracia aj na predstaviteľov "finančných a iných štruktúr, ktorí sú pravými pôvodcami súčasných problémov a v skutočnosti riadia slovenské zdravotníctvo". Majú podľa neho možnosť podporiť v tejto krajine dobro a dôstojný život. "Prestaňte považovať občanov Slovenskej republiky len za zdroj obohatenia a ľahkého zisku," dodal.

"Veľmi radi faktami doložíme, že žiaden kolaps v zdravotníctve nehrozí," povedal pre TASR hovorca rezortu Peter Bubla. Stretnutiu s Lachom sa ministerstvo nebráni, ak oň prejaví záujem. Na premiéra sa minulý týždeň obrátili listom aj predstaviteľky sestier. Pre súčasnú situáciu v zdravotníctve ho požiadali o stretnutie. Upozorňujú, že organizátorom výpovedí nejde len o platy, poukazujú aj na nedostatok sestier v systéme či na neefektívne využitie peňazí. Výpovede sú podľa nich posledným krokom, ako upozorniť na zlú situáciu v zdravotníctve.

Fico sestrám odkázal, že ich právo na "nejakú formu protestu" rešpektuje, ako však hovorí, "od pacienta by neodišiel". Minister Čislák má jeho dôveru. "Rezort je vo vyjednávaniach aktívny, nikoho neignoruje," povedal. Zdôraznil, že na vyššie platy zdravotníkov pôjde v tomto roku 55 miliónov eur, ktoré sú finančne kryté. Chápe však, že každý by chcel viac.

Sestry sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára 2016 upravil ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak platí bez jeho podpisu.

Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Musí podľa nich platiť pre všetkých zdravotníkov, chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež navyšovať základnú zložku mzdy za každé tri roky praxe.

Minister zdravotníctva Čislák zákon považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov. Tvrdenia o zastrašovaní dlhodobo odmieta.