Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

V Žiline havaroval autobus so 40 cestujúcimi, prevažne deťmi

Na snímke nehoda autobusu v Žiline. Foto: Polícia SR/Facebook

Linkový autobus pri nehode zišiel z cesty.

Bratislava 20. mája (TASR) - V žilinskej mestskej časti Zádubnie v pondelok havaroval autobus so 40 cestujúcimi. Zranenia rôzneho rozsahu podľa doterajších informácií utrpelo 14 osôb, na miesto smeruje vrtuľník. Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Linkový autobus pri nehode zišiel z cesty. "Hasiči poskytujú zraneným osobám predlekársku prvú pomoc a zabezpečili havarovaný autobus proti vzniku požiaru," opísala Križanová.



V havarovanom autobuse boli prevažne deti, zranených je 25 osôb


V linkovom autobuse, ktorý v pondelok havaroval v žilinskej mestskej časti Zádubnie, sa viezli prevažne deti. Informovala o tom hovorkyňa skupiny Falck Katarína Načiniaková s tým, že zranených je 19 osôb. Podľa doterajších informácií záchranárov však nikto nie je zranený ťažko.

"Deväť osôb smerovalo do žilinskej nemocnice, ostatní pacienti sú transportovaní do Čadce a okolia," priblížila hovorkyňa. Pri nehode podľa jej slov zasahuje niekoľko posádok pozemnej záchrannej zdravotnej služby a záchranársky vrtuľník.



Po nehode autobusu v mestskej časti Zádubnie ošetrili záchranári 25 ľudí



Počet zranených pri pondelkovej nehode autobusu mestskej hromadnej dopravy v žilinskej mestskej časti Zádubnie stúpol na 25 a medzi nimi bolo 11 detí. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR Alena Krčová.

"Ľahké poranenia, najmä odreniny a pomliaždeniny, utrpelo 22 osôb. Dve osoby utrpeli stredne ťažké poranenia, išlo o úrazy hlavy a chrbtice. Jedna osoba sa zranila ťažko. Pacientov po ošetrení záchranári previezli do nemocníc v Žiline, Čadci a v Považskej Bystrici. Spolu zasahovalo až šesť posádok pozemných záchranárov a jedna posádka leteckých záchranárov," doplnila Krčová.

Leteckí záchranári zo Žiliny si do svojej starostlivosti prevzali 72-ročného muža, ktorý utrpel poranenie hlavy, hornej a dolnej končatiny. "Po poskytnutí primárneho ošetrenia bol v transportnej sedačke z miesta evakuovaný a v stabilizovanom stave letecky prevezený do Fakultnej nemocnice v Žiline," opísala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzana Hopjaková.

U vodiča autobusu MHD po nehode v Zádubní požitie alkoholu nezistili


Autobus mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Žiline havaroval po tom, keď 61-ročný vodič zišiel z doposiaľ nezistených príčin mimo cestu. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Jana Balogová.

Doplnila, že dychová skúška u vodiča autobusu požitie alkoholických nápojov nepotvrdila. "Okolnosti dopravnej nehody vyšetruje polícia v Žiline," uviedla Balogová.

Podľa hovorkyne Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR Aleny Krčovej zatiaľ záchranári ošetrili 23 ľudí a počet zranených, medzi ktorými boli aj deti, sa ešte môže meniť. "Miesto nehody totiž bezprostredne po nej opustilo viacero účastníkov, ktorí sa po čase vracali späť na ošetrenie. Najviac osôb sa zranilo ľahko. Vyskytli sa však aj stredne ťažké až ťažké poranenia. Záchranári transportujú pacientov do nemocníc v Žiline, Čadci a Považskej Bystrici," povedala Krčová.

Prehľad havárií autobusov na území Slovenska od roku 2003:


3. augusta 2003 - Dopravná nehoda pri Úhornej v okrese Gelnica si vyžiadala 13 mŕtvych a okolo 25 ľahko i ťažko zranených. Autobus plný pútnikov sa zrútil do priekopy.

7. novembra 2005 - Pri tragickej dopravnej nehode pri obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota, kde došlo k zrážke kamióna s linkovým autobusom, zahynuli štyria ľudia. Zranených bolo ďalších 11 osôb.

2. septembra 2007 - Cestou z Poľany do Hriňovej v časti Snohy sa zrútil do rokliny autobus asi so 40 cestujúcimi. Pri nehode zahynuli štyri osoby, v nemocnici skonala piata obeť. Zranilo sa 34 ľudí. Autobus viezol kapelu a folkloristov z Hriňovej, ktorí sa vracali z folklórneho festivalu na Poľane.

21. februára 2009 - Pri zrážke autobusu a motorového vlaku, ku ktorej došlo na železničnom priecestí medzi Polomkou a Heľpou v okrese Brezno, zahynulo 12 ľudí. Zdravotníci ošetrili 38 zranených, ktorí cestovali v autobuse a vo vlaku.

6. júna 2014 - Pri havárii autobusu na diaľnici D1 v kilometri 74 v smere na Hlohovec zomreli štyri dievčatá. Všetky chodili do jednej triedy športového gymnázia v Trnave. V autobuse bolo 29 študentov a dve učiteľky. Vodič zišiel mimo cesty a autobus sa prevrátil.

5. septembra 2014 - Na následky nehody autobusu zomreli dve osoby a 32 ďalších utrpelo zranenia. Medzi zranenými boli aj tri deti. Autobus sa prevrátil na ceste II/502 zo Svätého Jura do Bratislavy. Na mieste zahynul šofér autobusu. V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) 8. septembra 2014 zomrela 75-ročná cestujúca z havarovaného autobusu.

18. mája 2017 – Na následky dopravnej nehody, ku ktorej došlo v obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota, zomrel vodič autobusu. Vodič po tom, ako vyšiel zo zastávky v obci Ožďany, prešiel približne po 50 metroch do protismeru. Autobusom prerazil oplotenie detského ihriska a vošiel naň, kde aj zastal. Príčinou nehody bola vodičova náhla zdravotná indispozícia.

4. apríla 2018 – Pri Plaveckom Štvrtku (okres Malacky) sa zrazil autobus s hasičskou cisternou. Autobus sa po zrážke prevrátil na bok, pričom dvaja cestujúci utrpeli ľahšie zranenia. Celkovo sa v autobuse viezlo 39 cestujúcich.

23. apríla 2018 – Dopravná nehoda autobusu s nákladným vozidlom, ktorá sa stala na ceste R1 v smere z Banskej Bystrice do Zvolena pri obci Badín, si vyžiadala dva ľudské životy. Jednou obeťou bol spisovateľ a filmár Peter Krištúfek. Diaľkový autobus narazil do zadnej časti návesu poľského kamióna. Okrem obetí na životoch v dôsledku nehody utrpelo 12 cestujúcich zranenia.