Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Danko v Budapešti: Boj štátov V4 za kvalitu potravín je úspešný

V Budapešti sa v piatok 1. decembra 2017 stretli predsedovia parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Na snímke vľavo predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Radek Vondráček, druhý zľava predseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch, uprostred predseda maďarského Národného zhromaždenia László Kövér, druhý sprava predseda poľského Senátu Stanislaw Karczewski a vpravo predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Foto: TASR Ladislav Vallach

Slovenský politik vyjadril v mene Slovenska poďakovanie kolegom z V4 za podporu v súťaži o získanie sídla Európskej liekovej agentúry.

Budapešť 1. decembra (TASR) - Boj štátov Vyšehradskej štvorky (V4) za kvalitu potravín je úspešný, konštatovali podľa slov predsedu Národnej rady SR Andreja Danka v piatok v Budapešti predsedovia parlamentov Česka, Maďarska Poľska a Slovenska.

"Pre mňa bolo veľmi dôležité, že sme s uspokojením konštatovali, že spoločný boj štátov V4 za kvalitu potravín už má prvé výsledky. Ja som veľmi hrdý na to, že práve moja ministerka pôdohospodárstva dostala túto tému na vládnu úroveň, a slovenská vláda to dostala do témy V4, a dnes už vieme, že niektorí producenti prichádzajú už s rovnakou kvalitou potravín na západné aj východné trhy, čo považujem za veľmi dôležitý úspech," povedal Danko slovenským novinárom.

Predsedovia zákonodarných zborov podľa neho hovorili o prínosoch spolupráce V4. Slovenský politik vyjadril v mene Slovenska poďakovanie kolegom z V4 za podporu v súťaži o získanie sídla Európskej liekovej agentúry. "Ukázalo sa, že práve spolupráca v oblasti V4 je veľmi dôležitá," zdôraznil.

Témou budapeštianskej schôdzky bola ďalej otázka prístupu k rozširovaniu EÚ vo vzťahu k štátom Balkánu, zintenzívnenie spolupráce vo vzťahu k Európskemu parlamentu. "Je veľmi dôležité, aby národné parlamenty vyvíjali iniciatívu. Súčasne sme v očakávaní nadchádzajúcich volieb do EP, to znamená, že musíme urobiť všetko pre to, aby sme mali lepšie účasti v týchto eurovoľbách," dodal predseda NR SR.

"Súčasne som kolegov informoval o novej legislatívnej iniciatíve v oblasti sociálnych práv. Ja hovorím stále, že je veľmi dôležitá spolupráca štátov V4 najmä z hľadiska ochrany práv našich robotníkov a pracujúcich. Viete dobre, že Slovensko bude jeden z prvých štátov, ktorý bude mať systemizované odmeny pracujúcich v podobe 13. a 14. platu. S uznaním kolegovia konštatovali, že budeme prvým štátom v rámci EÚ, ktorý bude mať úplné oslobodenie pri niektorých odmenách od odvodov a dane z príjmov, to znamená, že to posilnenie toho sociálneho rozmeru, preberanie západných prvkov v oblasti sociálneho zabezpečenia je tou ďalšou cestou, ktorou musíme ísť my štáty V4," podotkol Danko.

Poznamenal tiež, že základnou témou z hľadiska národných parlamentov je to, ako bojovať zo stranami, ktoré sa nesystémovo dostávajú do parlamentných ľavíc, a sú nesystémovými z hľadiska fungovania, ale aj zodpovednosti. Predsedovia parlamentov hovorili aj o tom, kde je hranica slobody diskusie v internetovom a facebookovom priestore, kde je otázka zodpovednosti, informoval druhý najvyšší ústavný činiteľ SR.

V4 by sa mala podnetnými návrhmi objaviť aj v odborných politikách EÚ



Cieľom maďarského predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke (V4) je dosiahnuť, aby sa toto zoskupenie - ako ochranná známka - objavilo pozitívne v rôznych "odborných politikách" Európskej únie s konštruktívnymi návrhmi. Povedal to v piatok v Budapešti predseda maďarského Národného zhromaždenia László Kövér v úvode neformálnej schôdzky predsedov parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky.

Do Budapešti pricestovali predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radek Vondráček, predseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch, predseda poľského Senátu Stanislaw Karczewski a predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

"Hlavným mottom maďarského predsedníctva v rámci spolupráce predsedov parlamentov V4 je prostredníctvom koordinácie posilniť spoluprácu a jednotné vystupovanie štvorky v témach, ktoré sa týkajú vnútorných i vonkajších záležitostí EÚ," dodal Kövér, ktorý navrhol, aby na piatkovej schôdzke prerokovali posilnenie zastúpenia národných parlamentov v štruktúrach Únie, ale aj možnosti ďalšieho rozširovania EÚ.