Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Väčšina nemocníc v pôsobnosti ministerstva už má vlastné lekárne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Rezort považuje za správne, aby činnosti, ktoré dokážu generovať príjmy, postupne prechádzali do správy samotných nemocníc.

Bratislava 5. decembra (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva postupne systematicky pracuje na krokoch, aby v štátnych zdravotníckych zariadeniach nezarábali súkromníci. Dôkazom podľa rezortu je aj to, že doteraz vypovedalo 11 súkromným lekárňam nájomné zmluvy osem štátnych nemocníc. Takisto v súvislosti s prevádzkovateľmi spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek (SVALZ) v štátnych nemocniciach došlo k výraznému zníženiu ich ziskovosti. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Rezort považuje za správne, aby činnosti, ktoré dokážu generovať príjmy, postupne prechádzali do správy samotných nemocníc. Pokles zisku súkromných prevádzkovateľov sa podľa ministerstva udial vďaka dvom opatreniam. "Úhradovým mechanizmom cez zdravotné poisťovne boli znížené ceny za bod pri výkonoch. Ministerstvo zároveň zregulovalo minimálnu trhovú cenu za nájom priestorov, kde súkromné spoločnosti prevádzkujú SVALZ a pristúpilo sa k výraznému navýšeniu nájomného," uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD). Nájom pre súkromníkov v nemocniciach vzrástol podľa rezortu v niektorých prípadoch až desaťnásobne. Peniaze idú do pokladnice nemocnice, ktorá ich môže následne investovať do oblastí, kde sú najviac potrebné.

Trinásť slovenských nemocníc má 15 nových CT prístrojov, vďaka obstarávaniu a elektronickej aukcii sa pri ich nákupe ušetrilo viac ako 15 miliónov eur v porovnaní s českými cenami. "Tieto prístroje tak už nie sú v súkromných rukách, vlastnia ich nemocnice. Usporené peniaze tak môžu zdravotnícke zariadenia investovať do ďalších oblastí, kde ich pacienti či zdravotníci najviac potrebujú," povedal generálny riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky ministerstva zdravotníctva Martin Smatana. Nemocnice takisto budú mať čoskoro vlastné magnetické rezonancie. V roku 2016 bol vydaný zároveň príkaz ministra na to, aby sa súkromné lekárne v nemocniciach dostali do vlastníckych rúk nemocníc.

„Väčšina nemocníc v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva už prevádzkuje vlastné lekárne, osem zdravotníckych zariadení vypovedalo zmluvy 11 súkromným lekárňam,“ povedal generálny tajomník služobného úradu ministerstva zdravotníctva Jozef Ráž. Ide o Detskú fakultnú nemocnicu Košice, Národný ústav detských chorôb Bratislava, Národný onkologický ústav Bratislava, Nemocnica Alexandra Wintera Piešťany, Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) (Ružinov, Kramáre, Petržalka) a fakultné nemocnice Nové Zámky, Trnava a Žilina. Ďalších 14 zdravotníckych zariadení súkromnú lekáreň nemalo a tri nemocnice, Univerzitná nemocnica Košice, UNB – Podunajské Biskupice a Nemocnica Poprad zmluvu zatiaľ nevypovedali. Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb zároveň v rámci svojej novej budovy bude poskytovať kompletné laboratórne služby pre región.

"Nemocnice tak zisk z prevádzkovania lekární môžu investovať späť k pacientovi a prispieť tak k ďalšiemu zlepšovaniu a skvalitňovaniu poskytovania zdravotnej starostlivosti," podotkla Kalavská. Rezort zdravotníctva deklaruje, že bude pokračovať v krokoch, aby ziskové činnosti smerovali naspäť do zdravotníctva.