Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Väčšina žien vníma svoje postavenie v porovnaní s mužmi horšie

Na snímke uprostred Zora Bútorová z Inštitútu pre verejné otázky. Foto: TASR/Michal Svítok

Vyplýva to z prieskum Inštitútu pre verejné otázky (IVO), i keď pomer žien voči mužom s týmto názorom medziročne klesol.

Bratislava 28. decembra (TASR) – Väčšina žien na Slovensku vníma svoje postavenie a šance v spoločnosti v porovnaní s mužmi horšie. Vo výskume názorov verejnosti na aktuálne spoločenské a politické otázky, ktorý realizoval aj v tomto roku Inštitút pre verejné otázky (IVO), tento názor zastáva 56 percent opýtaných žien. Minulý rok ich bolo o 11 percent viac.

Podľa analytičky Zory Bútorovej z IVO táto problematika vo vedomí Slovákov reálne existuje. "Aj keď oproti minulému roku došlo k určitému oslabeniu názorov na znevýhodnenie žien, z pohľadu dlhodobého časového prierezu vidíme, že tieto postoje dosť oscilujú," povedala analytička. Podľa nej názory na postavenie a šance žien v našej spoločnosti v porovnaní s mužmi sú výrazne ovplyvnené rodovou príslušnosťou.

Tridsaťosem percent žien v tohtoročnom prieskume uviedlo, že ich postavenie a šance v porovnaní s mužmi sú rovnaké. Len šesť percent si myslí, že ženy sú na tom lepšie než muži.

Takmer polovica oslovených mužov (48 percent) odpovedalo, že šance i postavenie žien sú rovnaké ako u nich. Štyridsaťdva percent opýtaných vníma, že postavenie nežného pohlavia v spoločnosti je horšie. Sedem percent respondentov ohodnotilo, že ženy sú v tomto smere na tom lepšie ako muži.

"V skupine žien po celý čas výskumu aj v minulosti prevažovalo presvedčenie o ich znevýhodnení, kým v skupine mužov sa tento pohľad zmenil na menšinový. Budúci vývoj ukáže, či ide o dlhodobejší trend, alebo skôr o prechodnú odchýlku spôsobenú intenzívnou kampaňou proti rodovej ideológii," dodala Bútorová.

Výskum názorov verejnosti na aktuálne spoločenské a politické otázky uskutočnil IVO v dňoch 7. až 14. októbra a 4. až 12. novembra. Zber údajov zabezpečila agentúra FOCUS na reprezentatívnej vzorke 1031 (v októbri) a 1064 (v novembri) obyvateľov SR vo veku od 18 rokov.