Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Miestny vajda z Dunajskej Stredy žiadal úplatok za hlasy v eurovoľbách

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa policajných zistení od nej žiadal finančnú hotovosť vo výške najmenej 16.000 eur.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Policajti Národnej kriminálnej agentúry za pomoci členov politickej strany SaS zistili, že v okrese Dunajská Streda sa miestny vajda pokúsil zarobiť na voľbách do Európskeho parlamentu. Mal si vypýtať finančnú hotovosť od členky politickej strany SaS za zabezpečenie volebných hlasov. Vyšetrovateľ obvinil dve osoby z trestného činu volebnej korupcie - Štefana F. (1960) a Slávku F. (1983), informovala Andrea Dobiášová z Prezídia PZ.

Zástupca etnickej skupiny Rómov sa mal 1. apríla osobne stretnúť s členkou politickej strany SaS. Podľa policajných zistení od nej žiadal finančnú hotovosť vo výške najmenej 16.000 eur. Za ne chcel zabezpečiť najmenej 5500 hlasov oprávnených voličov z okolia Veľkého Medera, Nových Zámkov, Zlatých Klasov a Dunajskej Stredy v prospech kandidátov za politickú stranu SaS.

V utorok (8.4.) sa obvinené osoby stretli v parku vo Veľkom Mederi v okrese Dunajská Streda s členkou politickej strany a prebrali úplatok 5000 eur za dokončenie sľúbenej aktivity v prospech strany. Zadržala ich polícia priamo pri preberaní úplatku.

Obom obvineným hrozí za volebnú korupciu trest odňatia slobody na jeden rok. Stíhaní sú na slobode.

Jana Cigániková zo SaS na dnešnom brífingu v Bratislave prezradila, že miestny vajda od nej žiadal štyri eurá za hlas. Viac povedať nechcela, nemieni mariť vyšetrovanie.

Liberálov teší, že sa polícii podarilo dolapiť páchateľov, ktorí sa pokúšali predávať voličské hlasy. Podpredseda SaS Ľubomír Galko ocenil "vysokoprofesionálnu prácu policajtov". Je rád, že "máme obrovské množstvo čestných a pracovitých policajtov". Vyzval ľudí, aby chodili voliť a mali pri tom otvorené oči a prípadné pokusy o volebnú korupciu hlásili. Mohlo by to podľa neho prispieť k tomu, aby ďalšie voľby boli demokratickejšie.

Spokojná je aj Lucia Nicholsonová, ktorá podala trestné oznámenie pre kupovanie rómskych hlasov na východnom Slovensku. Pripomenula, že pred druhým kolom prezidentských volieb jej v Gelnici ponúkali jeden hlas za tri eurá. Nicholsonová verí, že tak ako vo Veľkom Mederi, aj tu sa podarí dolapiť páchateľov. "Myslím si, že je to na dobrej ceste," povedala na dnešnom brífingu Nicholsonová.