Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VALÁŠEK: NATO chce nasadením lietadiel AWACS utlmiť boje v Sýrii

Na archívnej snímke stály predstaviteľ Slovenskej republiky pri NATO v Bruseli Tomáš Valášek. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Veľvyslanec SR pri NATO pripomenul, že v prípade medzinárodnej koalície proti Islamskému štátu má Slovenská republika štatút pozorovateľa, ciele tejto koalície však podporuje.

Brusel 11. februára (TASR) - Záver dvojdňového rokovania ministrov obrany NATO v Bruseli patril dnes problematike boja proti takzvanému Islamskému štátu (IS). Rozhovory o Sýrii sa však nekonali pod hlavičkou aliancie, keďže NATO ako celok sa do tamojšieho konfliktu nezapája.

Veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek pripomenul, že v prípade medzinárodnej koalície proti Islamskému štátu má Slovenská republika štatút pozorovateľa, ciele tejto koalície však podporuje.

Koaličné stretnutia, ako aj to dnešné v Bruseli, slúžia podľa Valáška skôr na porovnanie stratégie a nie na predkladanie konkrétnych požiadaviek.

"Neevidujeme v tomto štádiu žiadne indikácie, že sa chystá nejaká zmena stratégie. Považujem to skôr za porovnávanie postrehov a analýz toho, ako sa situácia vyvíja, nečakáme žiadne dramatické rozhodnutia," opísal situáciu Valášek.

Súčasne zdôraznil, že aliancia má záujem na tom, aby došlo k utlmeniu bojov v Sýrii z humanitárnych, ale aj "čisto pragmatických" dôvodov. Uviedol to v rámci odpovede na otázku o cieľoch aliancie, ktorá koncom minulého roka súhlasila s nasadením lietadiel AWACS (letecký systém včasného varovania a riadenia) na turecko-sýrskych hraniciach.

"Povedie to k utlmeniu toku utečencov okrem iného aj do Európy a k nám. Čiže je tu záujem pomôcť," vysvetlil Valášek. Spresnil, že použitie lietadiel AWACS, ktoré má aliancia k dispozícii, treba vnímať skôr ako zapožičanie.

Dodal, že Američania, ktorí lietadlá vlastnia, ale aj aliancia ako taká, momentálne skúma možnosti praktickej realizácie celého plánu. Experti celú záležitosť posudzujú z hľadiska vojenského, technického aj finančného.

"Možno očakávať pozitívnu odpoveď zo strany aliancie. Dáva zmysel podporiť niečo, čo má jednak humanitárnu dimenziu a čo aj stlmí tok utečencov do Európy," uviedol slovenský diplomat.