Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

J.VAĽOVÁ: Opozícia sa vyhovára na Smer, že znehodnotil úspory ľudí

Na snímke Jana Vaľová, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

"Rozumiem vašej terajšej zúfalej snahe prekryť systémové zlyhania vami vykreovaného a pokrsteného systému, ktorými, ako dúfate, zanecháte v časti verejnosti pochybnosť," uviedla Vaľová (Smer-SD).

Bratislava 29. januára (TASR) - Opoziční poslanci, ktorí stáli pri zrode 2. piliera, sa len vyhovárajú na stranu Smer-SD, že zmenami ovplyvnila výšku úspor. Uviedla to na záver tretieho rokovacieho dňa 46. schôdze Národnej rady (NR) SR Jana Vaľová (Smer-SD). "Keďže dnes vláda predkladá novelu zákona o opätovnom otvorení 2. piliera, otcovia zakladatelia a opoziční poslanci, ktorí v danom období boli pri vláde, nevedia obhájiť sklamania, ktoré prichystali pre sporiteľov, a tak sa snažia vyhovárať na vládu a stranu Smer-SD, že ich obrovské dielo takpovediac niektorými zmenami poohýbala," povedala Vaľová.

Odmietla tvrdenia opozície, že zmenami, ktoré uskutočnila vláda Roberta Fica, prispela k znehodnoteniu úspor sporiteľov. "Rozumiem vašej terajšej zúfalej snahe prekryť systémové zlyhania vami vykreovaného a pokrsteného systému, ktorými, ako dúfate, zanecháte v časti verejnosti pochybnosť, či to len naozaj neboli tí smeráci, ktorí spôsobili reálne rozčarovanie po týchto prvých 10 rokoch sporenia," uviedla Vaľová.

Na jej vyjadrenia v pléne reagoval opozičný poslanec a exminister práce Jozef Mihál (SaS). Pripomenul, že minister práce Ján Richter (Smer-SD) zvýšil poplatky v prospech správcovských spoločností v roku 2012 tak, že v indexových fondoch, kde sa platilo len 0,2 % za správu, zvýšil tento poplatok na 0,3 %. "Prečo zvýšil poplatok za zhodnotenie z 5,6 % na 10 %, pričom v indexových fondoch za mojej éry žiadne poplatky zo zhodnotenia neboli. Ako mi to zdôvodníte, keď tvrdíte, že vaša vláda poplatky znižovala? V roku 2012 ich totiž zásadne zvyšovala," povedal Mihál. Zároveň doplnil, že podľa jeho odhadov kvôli tomu sporitelia ročne prichádzajú o 10 miliónov eur.

Poslanci sa k návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení vrátia aj v piatok (30.1). O právnej norme budú hlasovať v prvom čítaní. Pokiaľ diskusia o dôchodkoch nezaberie celý deň, na rad by mali prísť aj zmeny v platových pomeroch poslancov NR SR. Vládny návrh počíta s tým, že poslanci, ktorí sú súčasne starostami, primátormi či predsedami samosprávnych krajov, by mali v budúcnosti dostávať v plnej výške iba poslanecký plat. Za výkon každej ďalšej funkcie by mali dostávať najviac minimálnu mzdu.