Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Slovenský konzul v Teheráne sa stretol s Matejom Valuchom

Foto: TASR/Youtube

Mladík mal údajne získavať informácie pre amerických špiónov, viacerí analytici to však nepovažujú za pravdepodobné a celý prípad označujú za ukážku iránskej propagandy.

Bratislava 27. januára (TASR) - Slovenský konzul na zastupiteľskom úrade Slovenskej republiky v Teheráne sa stretol dnes s 26-ročným Matejom Valuchom, ktorého v Iráne zadržali pre údajnú špionáž pre americkú CIA. Iránska strana najprv žiadostiam o stretnutie so slovenským občanom nevyhovela.


Stretnutie je výsledkom intenzívneho úsilia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR o nadviazanie kontaktu so zadržiavaným Slovákom. "Vzhľadom na citlivosť prípadu a potrebu ďalších krokov však nie je možné uviesť podrobnosti z tohto stretnutia," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

Rezort diplomacie potvrdil, že Valuch je v poriadku. "Zároveň chceme ubezpečiť verejnosť, že rezort diplomacie bude aj naďalej intenzívne pokračovať v ďalších krokoch s cieľom pomôcť zadržiavanému Slovákovi v Iráne využijúc všetky dostupné národné aj medzinárodné mechanizmy. S naším občanom a jeho rodinnými príslušníkmi zostávame v kontakte a rovnako tak pokračuje naša komunikácia s iránskou stranou," doplnilo ministerstvo.

Slováka zatkli iránske úrady predminulý týždeň pre podozrenie zo špionáže. Iránska tlačová agentúra Mehr informovala o odhalení skupiny údajných špiónov pracujúcich pre americkú CIA ešte 17. januára. Valucha označili za spojku CIA a vykonávateľa tajného plánu CIA, podľa tlačovej agentúry ho zadržali iránski bezpečnostní agenti spolu s "ďalšími členmi protiiránskej skupiny".