Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia varuje Slovákov: Sem radšej necestujte

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP/Manu Fernandez

Rezort v prvom rade odporúča Slovákom predchádzať situáciám, v ktorých by sa mohli dostať do nebezpečenstva.

Bratislava 9. augusta (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR neodporúča Slovákom cestovať do Iraku, Jemenu, Líbye, Somálska, a Sýrie. Pre TASR to uviedol tlačový odbor rezortu diplomacie.

"V prípade turisticky atraktívnych krajín tretí stupeň – odporúčanie necestovať respektíve necestovať do určitých oblastí - platí pre Filipíny, Mali, Venezuelu, ale patria sem aj menej atraktívne turistické destinácie ako Afganistan, Južný Sudán, Libanon, Stredoafrická republika," konštatoval rezort.

Pre krajiny ako Egypt, Thajsko, Tunisko, Turecko, Haiti platí podľa ministerstva druhý stupeň odporúčania - zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí. Ten platí aj pre krajiny ako Bangladéš, Burundi, Čad, Eritrea, Etiópia, Ghana, Guinea, Kamerun, Keňa, Kongo, Kórejská ľudovodemokratická republika, Mauritánia, Niger, Nigéria a Sudán.

Rezort v prvom rade odporúča Slovákom predchádzať situáciám, v ktorých by sa mohli dostať do nebezpečenstva. "Ministerstvo im odporúča, aby boli počas pobytu v akejkoľvek krajine opatrní, vyhýbali sa demonštráciám a väčším zhromaždeniam. Je dôležité sledovať aktuálny vývoj bezpečnostnej situácie v krajine. V prípade nebezpečenstva odporúčame striktne rešpektovať pokyny príslušníkov bezpečnostných zložiek," konštatoval rezort.

Prvý stupeň odporúčania v podobe upozornenia platí pre Francúzsko, Indonéziu, Izrael, Komory, Seychely, Taliansko, Jordánsko, ale aj pre krajiny ako Belgicko, Burkina, Džibutsko, Gabon, Irán, Južná Afrika, Nigéria, Pobrežie slonoviny, Rwanda, Saudská Arábia, Spojené Kráľovstvo a Ugandu.

Ministerstvo zároveň zdôrazňuje, že odporúčania slúžia pre Slovákov iba ako jeden zo zdrojov pre rozhodovanie sa pred vycestovaním do zahraničia. "Pokiaľ chcú mať úplný prehľad, odporúčame občanom obrátiť sa na veľvyslanectvo príslušnej krajiny, do ktorej sa chystá, na hotel, v ktorom bude bývať, prípadne na príslušnú cestovnú kanceláriu," dodal.

Taktiež Slovákom odporúča, aby pred vycestovaním do zahraničia využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na stránke rezortu diplomacie.