Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

R. Vašečka: So Sme rodina spolupracujeme, musíme sa však viac spoznať

Richard Vašečka Foto: TASR

Dvojica opozičných parlamentných strán SaS a OĽaNO-NOVA tento týždeň podpísala dohodu, na základe ktorej vznikla Opozičná rada.

Bratislava 29. mája (TASR) – Opozičné politické strany v Národnej rade (NR) SR SaS a OĽaNO-NOVA nikdy nevylučovali spoluprácu s poslaneckým klubom Sme rodina, naopak, reálne spolu spolupracujú. V jeho prípade však ide o mladý projekt a doteraz vo vzájomnom spoznaní nedospeli k situácii, že by s ním boli schopní podpísať dohodu, akú tento týždeň uzavreli SaS a OĽaNO-NOVA. V televíznej diskusii televízie TA3 V Politike sa na tom dnes zhodli poslankyňa NR SR a predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová a poslanec NR SR a predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka.

„Ak sa bližšie spoznáme, vôbec nie je vylúčené, že k tej dohode môžu pristúpiť. Neznamená to povýšenecké gesto, skôr zodpovedný prístup,“ zdôraznil Vašečka. Jeho slová potvrdila aj Blahová s tým, že smerom k Sme rodina majú dvere pre spoluprácu otvorené.

Podľa Blahovej uzavretie dohody neznamená žiadnu povinnosť podrobiť sa rozhodnutiam. „Určite tam zostáva plnohodnotný názor každého jedného poslanca,“ uviedla. Doplnila, že dva poslanecké kluby SaS a OĽaNO-NOVA majú dohromady 40 poslancov, takže môžu veľmi koordinovane a veľmi rýchlo napríklad otvárať mimoriadne schôdze, či iniciovať odvolávanie ministrov na základe nejakých káuz.

„V dohode je napísané, že sa rozhodnutia prijímajú konsenzom. To znamená, že sa musíme dohodnúť. Sme slobodní a rovnocenní partneri. Ak sa na niečom nezhodneme, bude to na slobodnom výbere klubov a ich poslancov, ale budeme sa snažiť v čo najviac veciach ten konsenzus nájsť,“ dodal Vašečka.

Dvojica opozičných parlamentných strán SaS a OĽaNO-NOVA tento týždeň podpísala dohodu, na základe ktorej vznikla Opozičná rada. Jej cieľom je posilnenie opozičnej spolupráce tak, aby po najbližších parlamentných voľbách boli tieto strany pripravené prevziať zodpovednosť za vládnutie.