Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. Vašečka chce, aby sa informovalo o pohybe prezidenta cez poľovačku

Na snímke v strednom rade zľava nezaradení poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská, dole Richard Vašečka (OĽaNO). Foto: TASR/Martin Bauman

Vašečka tak chce vyvrátiť konšpirácie, ktoré spájajú prezidenta s tragédiou vo vojensko-výcvikovom priestore Lešť. Počas poľovačky v auguste 2009 tam prišiel o život horár Michal Bobák.

Bratislava 21. januára (TASR) - Poslanec Národnej rady za OĽaNO Richard Vašečka vyzýva ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby na najbližšom zasadnutí výboru pre obranu a bezpečnosť podal správu o pohybe prezidenta SR Ivana Gašparoviča v lete 2009. Počas poľovačky v auguste 2009 prišiel o život pri nešťastnej náhode horár Michal Bobák.


Vašečka tak chce vyvrátiť konšpirácie, ktoré spájajú prezidenta s tragédiou vo vojensko-výcvikovom priestore Lešť, ktoré má na svedomí aj nezvládnutá komunikácia Kancelárie prezidenta SR a ministerstva vnútra. "Česť a vážnosť tohto úradu musia byť očistené. Nemôžeme tolerovať stav, kedy v spoločnosti vznikajú pochybnosti a poškodzuje sa reputácia prezidenta Ivana Gašparoviča. Žiaľ, napomáha tomu aj nezvládnutá komunikačná stratégia Kancelárie prezidenta SR a rozhodnutie Vášho úradu nezverejniť v primeranej forme informácie, ktoré by tieto pochybnosti vyvrátili," píše Vašečka v liste ministrovi Kaliňákovi.

Vašečka Kaliňáka žiada, aby v prípade, že trvá "na citlivosti a potrebe ochrany niektorých údajov", predložil správu "v primeranom režime utajenia na neverejné rokovanie výboru". Poslanec ministra zároveň žiada o vysvetlenie, prečo nezverejnil informácie o mieste pobytu prezidenta Ivana Gašparoviča v lete 2009. Vašečka sa obracia aj na šéfa brannobezpečnostného výboru Jaroslava Bašku (Smer-SD), od ktorého chce, aby vyzval ministra Kaliňáka na predloženie správy o pohybe prezidenta v lete 2009.

Prezident Gašparovič v nedeľu (20.1.) v relácii STV O päť minút 12 uviedol, že je za odtajnenie informácie o jeho pohybe počas poľovačky. "Pokiaľ ide o tento deň, keď sú určité pochybnosti, ja dvihnem obidve ruky za to, aby informácia o mojom pohybe v tento deň bola zverejnená," uviedla hlava štátu. Prezident súhlasí, že sa nemalo stať, aby jeho kancelária dala nesprávnu informáciu o jeho pohybe. Ľudia z kancelárie však podľa prezidenta boli v domnienke, že je hlava štátu na dovolenke. Prezident ďalej uviedol, že počas poľovačky bol v Bratislave a Limbachu.

Poľovačku, pri ktorej zahynul prezidentov známy Michal Bobák, pripomenul na svojom blogu Juraj Poláček. K neúmyselnému zabitiu sa priznal Štefan Drozd, ktorý bol za to odsúdený. Hlava štátu vníma blog ako ohováranie, že Bobáka zastrelila ona. V súvislosti s blogom podal prezident trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

"Ministerstvo vnútra zaregistrovalo prezidentovu požiadavku v médiách, hľadáme zákonné možnosti, čo s tým môžeme urobiť," povedala dnes Lucia Garajová z komunikačného odboru ministerstva vnútra. Poľovačku, pri ktorej zahynul prezidentov známy Michal Bobák, pripomenul na svojom blogu Juraj Poláček. K neúmyselnému zabitiu sa priznal Štefan Drozd, ktorý bol za to odsúdený. Hlava štátu vníma blog ako ohováranie, že Bobáka zastrelila ona. V súvislosti s blogom podal prezident trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.