Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Najviac prekročená kapacita je vo väzeniach v Levoči a Ružomberku

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

S výstavbou nových ústavov sa v koncepcii väzenstva v najbližšom období nepočíta.

Bratislava 23. júla (TASR) - Zo všetkých slovenských väzníc je v súčasnosti najviac prekročená kapacita v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Levoči a to o 8,9 percenta a v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Ružomberku o 4,5 percenta.

S výstavbou nových ústavov sa v koncepcii väzenstva v najbližšom období nepočíta. Ku koncu júna 2013 bolo v slovenských ústavoch 1288 obvinených a 8946 odsúdených. V rovnakom období minulého roka to bolo viac, a to 1429 obvinených a 9665 odsúdených. Pod pokles počtu väzňov v medziročnom porovnaní sa podpísala najmä tohtoročná amnestia prezidenta SR.

"V súčasnosti sa v ústavoch na výkon väzby a ústavoch na výkon trestu odňatia slobody zabezpečuje príprava a realizácia rekonštrukcií objektov a zariadení zameraných na sanáciu havarijného, prípadne zlého technického stavu. Ide napríklad o rekonštrukciu striech ubytovne pre odsúdených v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou, rekonštrukciu sociálnych zariadení pre odsúdených v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Želiezovciach, rekonštrukciu vychádzkových dvorcov v Ústave na výkon väzby v Žiline, rekonštrukcia vodárne v Ústave na výkon trestu odňatia slobody a ústave na výkon väzby v Ilave, rekonštrukcia vstupných brán Ústavu na výkon väzby a ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Košiciach a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Levoči," konkretizoval pre TASR Michal Čička z kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

Ilustračné foto
Foto: TASR
V roku 2013 bola ukončená rekonštrukcia objektu č. 7 v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Košiciach - Šaci. Tento objekt bol daný do prevádzky 1. júla a rekonštrukciou získal ústav 92 miest na umiestnenie odsúdených zaradených do minimálneho stupňa stráženia.

V nadväznosti na schválenú Aktualizáciu Koncepcie väzenstva Slovenskej republiky na roky 2011 až 2012 ZVJS v súčasnosti zabezpečuje prípravu realizácie nasledovných investičných akcií - rekonštrukciu Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave, rekonštrukciu tepelného hospodárstva Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a ústavu na výkon väzby v Leopoldove a rekonštrukciu objektov a signálno-bezpečnostnej techniky v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom.