Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VÄZENSTVO: Pripomenuli si 23. výročie leopoldovskej tragédie

Archívna snímka. V Justičnom paláci v Bratislave sa 4. januára 1993 začal proces so siedmimi obžalovanými, ktorí 23. novembra 1991 v leopoldovskej väznici zavraždili strážcov a ušli na slobodu. Na snímke obvinený Tibor Polgári počas súdneho procesu. Foto: TASR/Archív Vladimír Benko

Pri príležitosti 23. výročia leopoldovskej tragédie sa dnes uskutočnila pietna spomienka pri pamätnej tabuli pred administratívnou budovou Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby v Leopoldove.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Pri príležitosti 23. výročia leopoldovskej tragédie sa dnes uskutočnila pietna spomienka pri pamätnej tabuli pred administratívnou budovou Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby v Leopoldove.

Položením vencov, kytíc, minútou ticha a čestnými salvami si prítomní pripomenuli pamiatku piatich príslušníkov väzenskej stráže, ktorí 23. novembra 1991 zahynuli pri plnení služobných povinností.

“Udalosti z tohto dňa sú okamihmi, ktoré sa do histórie slovenského väzenstva zapisujú iba s veľkým sebazaprením a ktoré si aj po toľkých rokoch zasluhujú našu osobitnú pozornosť, aby sme urobili všetko pre to, aby sa takáto situácia v Zbore väzenskej a justičnej stráže nikdy viac nezopakovala,” uviedol počas spomienky minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Pri úteku väzňov v novembri 1991 boli zavraždení František Sloboda, Milan Černý, Milan Galbavý, Igor Jošt a Marián Zenner. Vraždám predchádzala vzbura väzňov v marci 1990. Niektorí zo vzbúrencov vo väznici zostali a pod vedením Tibora Polgáriho sa pokúsili o ďalšiu.

V sobotu 23. novembra 1991 sa siedmi väzni pokúsili z ústavu utiecť, čo sa im aj podarilo. Pri úteku zavraždili piatich členov väzenskej stráže. O deň neskôr sa vzdali polícii, ktorá obkľúčila stoh neďaleko Poľnohospodárskeho družstva v Žlkovciach, kde sa ukryli. Traja z utečencov vrátane Polgáriho boli odsúdení na doživotie, zvyšní na dlhoročné tresty.