Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

V slovenských väzniciach bola volebná účasť len 2,06 percenta

Väznica Guantánamo Foto: TASR/AP Photo

Najvyššiu volebnú účasť 5,02 percenta zaznamenali v Ústave na výkon väzby v Žiline a najmenšiu v Košiciach-Šaci, kde neodvolil ani jeden odsúdený väzeň.

Bratislava 26. mája (TASR) - Veľmi nízku volebnú účasť - len 2,06 percenta zaznamenali v sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v slovenských väzniciach.

Najvyššiu volebnú účasť 5,02 percenta zaznamenali v Ústave na výkon väzby v Žiline a na strane druhej zasa v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Košiciach-Šaci neodvolil v sobotu 24. mája ani jeden odsúdený väzeň. V deň volieb sa v 17 slovenských ústavoch a väzenskej nemocnici v Trenčíne nachádzalo dovedna 1451 obvinených a 8662 odsúdených. Z nich malo právo voliť 1378 obvinených a 7270 odsúdených. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

V ústavoch neboli zriadené volebné okrsky a členovia volebných komisií prinášali do väzníc postupne volebné urny. V sobotňajších voľbách do EP mali právo voliť obvinení aj odsúdení, ktorí boli občanmi Slovenskej republiky, ale aj obvinení a odsúdení, ktorí boli občanmi iného z členských štátov Európskej únie.

Volebné právo v predchádzajúcich voľbách do EP, ktoré sa konali 6. júna 2009, využilo len 40 obvinených z 1540 oprávnených voličov a len 210 odsúdených zo 6926 oprávnených voličov. Celkový počet oprávnených voličov bol 8676 osôb, a teda priemerná účasť vo voľbách bola len 2,88 percenta. Pre porovnanie, účasť na druhom kole tohtoročných marcových prezidentských volieb bola 32,42 percenta, čo bolo približne o tri percentá viac, ako bola volebná účasť obvinených a odsúdených v prvom kole, ktoré sa konalo 15. marca.