Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Väzni počas veľkonočných sviatkov absolvujú omše, prednášky a turnaje

Foto: TASR/AP

Aktuálne sa vo výkone väzby nachádza v slovenských väzniciach 1558 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8840 odsúdených.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Slovenskí väzni počas veľkonočných sviatkov absolvujú vo väzniciach rôzne prednášky, turnaje, omše a iné aktivity.

"Napriek pestrému programu akcií organizovaných pre obvinených a odsúdených počas roka v rámci kultúrno-osvetovej, záujmovej a športovej činnosti, sú tieto vo väzenských zariadeniach rovnako ako cez vianočné aj cez veľkonočné sviatky obohatené o viaceré tematické aktivity. V každom ústave je spracovaný mimoriadny ponukový list kultúrno-osvetovej činnosti a plán poskytovania duchovnej a pastoračnej služby na veľkonočné sviatky. V rámci mimoriadneho ponukového listu sa uskutočnia rôzne športové turnaje, vedomostné kvízy, prednášky, besedy cielene orientované na veľkonočné sviatky," uviedol pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Ako príklady uviedol: v ústave Banská Bystrica prednáška na tému veľkonočných zvykov a tradícií, v ústave Žilina prednáška na rovnakú tému spojená s besedou pre obvinených v zmiernenom režime, už každoročne organizovaná aj prezentácia písomných prác obvinených na tému "Veľkonočné zvyky a tradície u nás doma".

V čisto ženskej väznici Nitra-Chrenová je pre odsúdené už tradične pripravená akcia s názvom Najkrajšia veľkonočná kraslica – zábavno-súťažné popoludnie. V ústave Dubnica nad Váhom sa bude konať koncert hudobného krúžku a celoústavný veľkonočný futbalový turnaj, dodal Baláž.

Aktuálne sa vo výkone väzby nachádza v slovenských väzniciach 1558 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8840 odsúdených.

Takmer 100 väzňov môže stráviť sviatky so svojimi blízkymi a nie za mrežami

Takmer 100 väzňov môže stráviť sviatky so svojimi blízkymi a nie za mrežami. Informoval o tom TASR riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

"Za dlhodobé pozitívne výsledky dosahované pri plnení programu zaobchádzania, plnení pracovných povinností, plnení činností súvisiacich so všeobecným rozvojom osobnosti odsúdeného, výkone prospešných prác mimo ústavu alebo za vykonanie príkladného činu možno odsúdenému udeliť ako najvyššiu formu disciplinárnej odmeny mimoriadne voľno na opustenie ústavu až na päť dní," uviedol Baláž.

Ako ďalej dodal, mimoriadne voľno na opustenie ústavu nemožno udeliť odsúdenému umiestnenému do ústavu s maximálnym stupňom stráženia. "Okrem formy disciplinárnej odmeny možno odsúdenému umiestnenému v otvorenom oddelení ústavu s minimálnym stupňom stráženia povoliť vychádzku mimo ústavu, aby navštívil blízke osoby mimo tohto oddelenia, na čas najviac 48 hodín. Predbežne je počas veľkonočných sviatkov navrhnutých 25 disciplinárnych odmien vo forme mimoriadneho voľna na opustenie ústavu a 73 vychádzok mimo ústavu, to je spolu navrhnutých 98 odsúdených, ktorí by mali veľkonočné sviatky stráviť so svojimi blízkymi," spresnil riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS.

Aktuálne sa vo výkone väzby nachádza 1558 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8840 odsúdených.