Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vo väzeniach nie je možné robiť predvolebnú kampaň

Na ilustračnej snímke Leopoldovská väznica. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V nadchádzajúcich parlamentných voľbách obvinení, ale aj právoplatne odsúdení väzni môžu voliť.

Bratislava 29. februára (TASR) - Z televízie, rozhlasu a na vlastné náklady predplatenej tlače sa mohli dozvedieť slovenskí väzni o kandidátoch na poslancov v nadchádzajúcich sobotňajších (5.3.) parlamentných voľbách. V priestoroch 18 slovenských väzeniach nie je možné fyzicky realizovať politickú kampaň. Informoval dnes TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

"Obvinenému a odsúdenému sa umožňuje počúvať rozhlasové vysielanie reprodukované vnútorným okruhom ústavu alebo z rádioprijímača ústavu alebo z vlastného rádioprijímača. Obvinený a odsúdený môže na vlastné náklady používať v cele alebo izbe vlastný rádioprijímač a televízny prijímač, napájané z vlastného zdroja, ktorý je ich súčasťou. Ak to umožňujú podmienky v ústave, môže riaditeľ ústavu povoliť pripojenie rádioprijímača a televízneho prijímača do elektrickej siete na náklady obvineného a odsúdeného. Obvinený a odsúdený môže rozhlasové vysielanie počúvať a televízne vysielanie sledovať v čase určenom v časovom rozvrhu dňa spôsobom, ktorý nenarúša ústavný poriadok. Obvinenému a odsúdenému sa tiež umožní počúvanie rozhlasového vysielania prostredníctvom rozhlasu inštalovaného v cele a v stanovenom rozsahu sledovanie televízneho vysielania alebo programu zo záznamu," priblížil ďalej Baláž.

Obvinený a odsúdený má tiež právo na vlastné náklady predplatiť si dennú tlač a časopisy a objednať si knihy, okrem tých, ktoré propagujú národnostnú, rasovú, etnickú, náboženskú neznášanlivosť, fašizmus alebo iné hnutia smerujúce k potláčaniu práv a slobôd občanov, násilie, krutosť, ohrozujú mravnosť, morálku a poriadok v ústave alebo popisujú výrobu a použitie návykových látok, jedov, výbušnín, zbraní a streliva. "Dennú tlač a časopisy môžu obvinenému a odsúdenému predplatiť aj rodinní príslušníci a iné osoby, ak tieto budú do ústavu dodávané poštovým podnikom," informoval Baláž.

V nadchádzajúcich parlamentných voľbách obvinení, ale aj právoplatne odsúdení väzni môžu voliť. Prekážka voliť nastane však pri právoplatne odsúdených za spáchanie obzvlášť závažného zločinu, cudzincov a neplnoletých. "Právo voliť vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré sa budú konať dňa 5. marca tohto roku, má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, v deň konania volieb sa nachádza vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody na území Slovenskej republiky, najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov veku a nemá prekážku práva voliť," povedal ďalej Baláž.

V druhej polovici februára sa v slovenských ústavoch nachádzalo 1444 obvinených a 8617 odsúdených. Ku dňu konania predchádzajúcich volieb v roku 2012 sa v ústavoch ZVJS nachádzalo spolu 10.099 obvinených a odsúdených, z ktorých právo voliť malo 1465 obvinených a 7577 odsúdených, spolu teda 9042 osôb. Svoje volebné právo vtedy využilo 158 obvinených a 592 odsúdených, čo súhrnne predstavuje 8,29-percentnú volebnú účasť.