Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vážny o Dunajskej stratégii:Slovensko má v predsedníctve EÚ 2 priority

Na snímke Ľubomír Vážny. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Slovensko v roku 2016 navrhuje dve hlavné témy, a to rozvoj vedomostnej spoločnosti, podporu inovácií a konkurencieschopnosti dunajského regiónu, ako aj integrovaný manažment vôd.

Bratislava 26. januára (TASR) - Prioritami Dunajskej stratégie pre Slovensko ako predsedajúcu krajinu budú v tomto roku vedomostná spoločnosť a ochrana vôd. Vyplýva to z materiálu Zlepšenie spravovania makroregionálnych stratégií a určenie priorít slovenského predsedníctva Stratégie EÚ pre dunajský región, z dielne podpredsedu vlády SR pre investície Ľubomíra Vážneho (Smer-SD). Materiál by mala v stredu (27. 1.) prerokovať vláda SR.

Slovensko teda v roku 2016 navrhuje dve hlavné témy, a to rozvoj vedomostnej spoločnosti, podporu inovácií a konkurencieschopnosti dunajského regiónu, ako aj integrovaný manažment vôd s dôrazom na predvídateľné a nepredvídateľné výzvy prírodného prostredia. "Uvedené dve prioritné oblasti dunajskej stratégie Slovensko spolukoordinuje, vedomostnú spoločnosť so Srbskom a ochranu vôd s Maďarskom," konštatoval ďalej vo vládnom materiáli Vážny.

Okrem týchto dvoch tém sa bude na rokovaní výročného fóra diskutovať aj o niektorých praktických horizontálnych témach. Slovensko pri príprave výročného fóra v roku 2016 bude presadzovať, aby sa takýmito témami stalo riadenie (governance) Dunajskej stratégie, ktorá je dlhodobo problematickou stránkou implementácie stratégie, a tiež zahrnutie Dunajskej stratégie do programov financovaných z európskych štrukturálnych a investičných fondov.

Slovensko je prvou krajinou Dunajskej stratégie, ktorá bude mať v nadchádzajúcom období predsedníctvo v Rade EÚ. Partneri členských krajín a Európska komisia boli informovaní, že na jeseň 2016 bude výročné fórum organizovať Slovenská republika. Okrem organizácie výročného fóra bude predsedníctvo Dunajskej stratégie predstavovať aj niekoľko stretnutí národných koordinátorov a prípadne aj ďalšie aktivity, ktoré vyplynú z aktuálnych potrieb implementácie Dunajskej stratégie.