Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Agentúra nie je podľa aktivistov schopná uzavrieť zmluvy na výskum

Foto: TASR/AP

Ide o Agentúru pre podporu výskumu a vývoja. Rezort školstva reagoval, že situáciu rieši. Ako spresnil, je potrebné uvoľniť viazané finančné prostriedky z rozpočtu.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Agentúra pre podporu výskumu a vývoja (APVV) doteraz neuzavrela zmluvy s riešiteľmi víťazných projektov zo všeobecnej výzvy vyhlásenej v roku 2016 (VV2016). Projekty sa pritom mali začať realizovať od júla tohto roka. TASR na to upozornili zástupcovia projektu To dá rozum.

Stav, kedy APVV nie je schopná uzavrieť zmluvy na výskumné projekty, prehlbuje podľa nich nestabilitu a nepredvídateľnosť financovania vedeckého bádania na Slovensku. "Táto situácia je poľutovaniahodná vzhľadom na fakt, že APVV je najvýznamnejšou vedeckou agentúrou na Slovensku, poskytujúcou prostriedky na vedu a výskum pre všetky výskumné inštitúcie, vrátane štátnych a súkromných vysokých škôl. Tento problém je znásobený problematickou situáciou pri rozdeľovaní grantov na výskum a inovácie v rámci štrukturálnych fondov," uviedli zástupcovia projektu To dá rozum.

Zároveň podporujú výzvu Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave z konca augusta, ktorá žiada vedenie APVV a ministerstvo školstva, aby sa bezodkladne zaoberali situáciou ohľadom uzavretia zmlúv na projekty schválené vo výzve VV2016. "Apelujeme na ministerstvo financií, aby zabezpečilo finančné krytie projektov schválených APVV vo výzve VV2016, ako aj prostriedky na nasledujúce výzvy, ktoré APVV plánuje vyhlásiť v roku 2017. V prípade, že nebude zabezpečené stabilné, a s vyspelými krajinami porovnateľné, financovanie výskumných grantov, nevnímame úvahy o reforme školstva a vedy ako úprimné," povedala riaditeľka projektu To dá rozum Renáta Hall.

Na Slovensku je podľa aktivistov veda dlhodobo podfinancovaná a pre slovenské vysoké školy a iné výskumné inštitúcie je ťažké udržať si najkvalitnejších vedcov a držať krok s medzinárodným špičkovým výskumom. "Nedostatočná podpora výskumu a výskumníkov tiež negatívne ovplyvňuje kvalitu vysokoškolského vzdelávania na Slovensku, čo je jednou z dôležitých príčin masívneho odchodu našich študentov do zahraničia," tvrdia zástupcovia To dá rozum.

Rezort školstva TASR uviedol, že situáciu rieši. Ako spresnil, je potrebné uvoľniť viazané finančné prostriedky zo svojho rozpočtu, na čo však musí dať súhlas ministerstvo financií. To ho zatiaľ neudelilo.

"Rokovania o uvoľnení financií, ktoré sú síce v rozpočte ministerstva školstva, ale boli v schválenom rozpočte predbežne pridelené na účel nenormatívnych výdavkov a nie na tento účel, pokračujú. Potrebné je teda spraviť len rozpočtové opatrenie, ktorým sa zmení účel časti finančných prostriedkov, ktoré má ministerstvo vo svojom rozpočte k dispozícii," vysvetlilo ministerstvo.

Deklaruje, že chce zabezpečiť všetky záväzky vyplývajúce zo zmlúv o poskytovaní prostriedkov v rámci výziev APVV. Ministerstvo podniklo zatiaľ potrebné opatrenia na to, aby v plnej miere zabezpečilo financovanie bežiacich projektov výziev VV2014 a VV2015. "K dnešnému dňu bola v tomto smere APVV poskytnutá suma viac ako dva milióny eur. Ministerstvo školstva aktívne koná aj naďalej v snahe zabezpečiť dodatočné finančné prostriedky na projekty VV2016," uviedol rezort.

Hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová pre TASR uviedla, že rokovania o tejto téme pokračujú, preto je predčasné hovoriť o ďalších detailoch.