Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vedci hodnotia dôvody i dôsledky pádu železnej opony v roku 1989

Manifestácia desaťtisícov Bratislavčanov na Námestí SNP v Bratislave 24. novembra 1989. Foto: TASR/Vlastimír Andor

Konferencia 1989 – rok zmeny je úvodným podujatím série kultúrno-spoločenských akcií v rámci Festivalu slobody, ktorý pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie v roku 1989 každoročne organizuje ÚPN.

Bratislava 4. novembra (TASR) – Nazeranie na zlomové udalosti našich dejín v medzinárodnom kontexte, osvetľovanie faktov a výmena poznatkov a skúseností je tou najlepšou cestou, ako nedovoliť, aby sa dejiny opakovali. Týmito slovami uviedol predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ondrej Krajňák medzinárodnú konferenciu, ktorá sa zaoberá posledným obdobím komunistickej neslobody i zložitým nástupom demokratizačných procesov, nasledujúcich po páde komunizmu. Dvojdňová konferencia pod názvom 1989 – rok zmeny sa koná v historickej budove NR SR v Bratislave.

Na konferencii vystúpi 24 vedcov z oblastí rôznych spoločenských vied. Témou slovenských, českých, poľských i maďarských prednášajúcich bude pád železnej opony v celospoločenskom i medzinárodnom kontexte. "V súvislosti s udalosťami na Slovensku sa chceme vrátiť nielen k samotnému novembru, ale celému roku 1989, ktorý bol poznamenaný búrlivými etapami, ktoré naštartovali proces zmeny," spresnil Krajňák. "A samozrejme aj k tomu, čo nasledovalo potom, k politickým zmenám, prvým slobodným voľbám i začiatku 90. rokov," dodal. Osobitou kapitolou na konferencii bude aj téma aktivít tajných služieb v prelomovom období pádu komunistických režimov.

Politológ Juraj Marušiak pripomenul, že obdobie 25 rokov, ktoré uplynuli od prelomových udalostí roku 1989, umožňuje urobiť historickú i vedeckú reflexiu. Pripomenul, že konferencia môže prezentovať aj nové poznatky, ktoré vedci získali z archívov štátnych bezpečností. "S ohľadom na časový odstup bude takisto zaujímavé, ako bude konferencia reflektovať skutočnosť, že aj na Slovensku sa do aktívneho života dostala generácia, ktorá si november 1989 nepamätá, alebo sa jej vtedajšie udalosti dotkli len veľmi okrajovo," pripomenul Marušiak.

Výstupy z konferencie i jednotlivé prednášky budú súčasťou vedeckého zborníka. "Mám však nádej, že myšlienky a poznatky, ktoré na konferencii zaznejú, budú prínosom aj v ďalšej vedeckej práci zúčastnených bádateľov," povedal Krajňák.

Konferencia 1989 – rok zmeny je úvodným podujatím série kultúrno-spoločenských akcií v rámci Festivalu slobody, ktorý pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie v roku 1989 každoročne organizuje ÚPN.