Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vedecká dielňa obsahuje zábavné projekty aj návod na izolačné rukavice

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Čitatelia sa z knihy môžu naučiť skonštruovať autíčko na zotrvačník, odštartovať raft z fliaš a pochopiť teóriu, vďaka ktorej všetky tieto projekty fungujú.

Bratislava 21. januára (TASR) - Vedecká dielňa je názov knižnej novinky zo sveta prírodných vied od Roberta Winstona. Čitatelia v nej spoznajú 25 zábavných projektov, v ktorých sa stretávajú rôzne oblasti vedy, technológie, konštruktérstva a matematiky. "Nájdu v nej aj jednoduché návody na úžasné izolačné rukavice, ohromujúcu špagetovú vežu, parádny automat a mnoho ďalších zaujímavých projektov a modelov," približuje vydavateľstvo Slovart knihu, ktorá vyšla v preklade Jany Vlašicovej.

"Už ako osemročného ma veľmi bavilo stavať rôzne modely. Na pocit úspechu z toho, keď občas aj skutočne fungovali, dodnes rád spomínam. Postavil som všeličo - od žeriavov cez lietadlá po modely známych budov," píše v úvode knihy Robert Winston. Podarilo sa mu dokonca skonštruovať aj stropné mechanické zariadenie na posielanie odkazov medzi spolužiakmi v triede. "Prekvapilo ma, že učiteľovi pomerne dlho trvalo, kým nám na to prišiel," poznamenáva autor. Zároveň dodáva, že takmer všetky jeho modely sa skončili neúspechom. Tvrdí však, že omyly sú veľmi dôležité, pretože ak ich správne využijeme, poučíme sa z nich a naše výtvory môžu byť už len lepšie.

Čitatelia sa z knihy môžu naučiť skonštruovať autíčko na zotrvačník, odštartovať raft z fliaš a pochopiť teóriu, vďaka ktorej všetky tieto projekty fungujú. Aj tie najjednoduchšie experimenty opísané v publikácii vysvetľujú, ako môže budovanie modelov prispieť k riešeniu praktických problémov. Ako sa správa osviežovač vzduchu pri nízkych teplotách alebo vysokej vlhkosti? Aký je najvhodnejší materiál na výrobu lopatiek veternej turbíny? S pomocou Vedeckej dielne si môžu záujemcovia vyrobiť vlastné modely a zistiť, ako to v skutočnosti vlastne funguje.

Záver obsahuje aj slovníček, ktorý mladým vedátorom vysvetlí všetky použité vedecké pojmy. "Detskí čitatelia sa tak v abecednom poradí dozvedia, čo znamenajú pojmy od aerodynamiky cez gravitáciu, kondukciu, pH, ťah, zvukové vlny až po žiarenie," uzatvára vydavateľ.