Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vedeckí pracovníci si prevzali ocenenia Vedec roka SR za rok 2017

Na snímke profesor Michal Fečkan si preberá cenu v kategórii Vedec roka počas 21. ročníka oceňovania významných slovenských vedcov, technológov a mladých výskumníkov zo všetkých oblastí vedy a techniky 15. mája 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

Ocenenie v kategórii Vedec roka získal profesor Michal Fečkan, ktorý pôsobí v Slovenskej akadémii vied a na Univerzite Komenského v Bratislave.

Bratislava 15. mája (TASR) – V Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave v utorok ocenili slovenských vedcov, technológov a mladých výskumníkov z oblastí vedy a techniky v rámci 21. ročníka oceňovania Vedec roka SR 2017. Vyhlásili ho Centrum vedecko-technických informácií SR, Slovenská akadémia vied (SAV) a Zväz slovenských vedecko-technických spoločností.

Ocenenie v kategórii Vedec roka získal profesor Michal Fečkan, ktorý pôsobí v Slovenskej akadémii vied a na Univerzite Komenského v Bratislave. Ocenenie mu udelili za mimoriadnu publikačnú aktivitu v prestížnych matematických časopisoch, ako aj za výsledky dosiahnuté v predchádzajúcich rokoch.

"Chcem, aby tu matematika bola ďalej, aby mala tradíciu. Možnože takú dobrú, ako napríklad v Maďarsku alebo Poľsku. Cítim to ako svoje poslanie. Matematika nastupuje vtedy, keď reálny svet začíname prepisovať do symbolov. Zjednodušuje komunikáciu s vonkajším svetom," povedal Fečkan.

V kategórii Mladý vedecký pracovník uspel Daniel Reitzner z Fyzikálneho ústavu SAV za prácu v oblasti kvantových kráčaní a ich využitia pre efektívne kvantové vyhľadávania v grafoch, ako aj v oblasti kvantových meraní a ich nekompatibility.

"Skúmame možnosti, ako využiť kvantové technológie na zlepšenie komunikačných kanálov alebo výpočtových kanálov. Keď napríklad komunikujete s bankou, musíte komunikovať zašifrovane, aby vám nikto nevedel odpozorovať vašu komunikáciu. Deje sa to na základe rôznych protokolov, ktoré sú však prelomiteľné. My sa snažíme za pomoci kvantových technológií spraviť také protokoly, aby tá komunikácia s bankou bola absolútne bezpečná," priblížil Reitzner.

Profesor Ľubomír Šooš zo Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave získal ocenenie v kategórii Inovátor roka za vynikajúce výsledky a prínosy vo výskume, vývoji a návrhu nových progresívnych riešení konštrukčných uzlov, strojov, zariadení a technologických liniek vo výrobnej technike a pri zhodnocovaní odpadov.

V kategórii Technológ roka bol ocenený profesor Pavol Miškovský z Centra interdisciplinárnych biovied Technologického a inovačného parku Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach za vývoj nanotechnológií na selektívnu a citlivú detekciu perzistentných organických polutantov vo vodnom prostredí a potravinách potvrdenú ziskom prestížneho medzinárodného grantu.

Za zásluhy v oblasti rozvoja vedy a techniky na báze medzinárodnej spolupráce a za šírenie dobrého mena SR v zahraničí cez projekty medzinárodnej vedecko-technickej spolupráce v kategórii Osobnosť medzinárodnej spolupráce ocenenie získal profesor Milan Dado zo Žilinskej univerzity v Žiline.

Podľa predsedu SAV Pavla Šajgalíka, je vedecká práca na Slovensku v metastabilnej polohe. "Teraz je vlastne rozhodujúce, kam sa pohneme. Či sa pohneme smerom k vyššej stabilite, a teda naozaj aj k lepším výkonom v európskom, vo svetovom výskumnom priestore alebo sa dostaneme na úroveň menej rozvinutých krajín. Keďže som večný optimista, tak tvrdím, že tendencia a nakoniec aj dnešné ocenenie Vedca roka, a nielen Vedca roka, ale všetky tie ostatné kategórie, dokazujú, že sa to hýbe k vyššej pridanej hodnote," uviedol.

Nad podujatím prevzal záštitu prezident SR Andrej Kiska a ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová.