Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vedenie SND odsúdilo nástup extrémizmu a vyzvalo na podporu umenia

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Predstavitelia SND zároveň vyzvali všetky divadlá, nadácie, či kultúrne inštitúcie na Slovensku, aby sa pridali k ich výzve.

Bratislava 18. marca (TASR) – Vedenie Slovenského národného divadla (SND) odsúdilo nástup extrémizmu. "Sme znepokojení nárastom agresívnych a antidemokratických reakcií predstaviteľov krajnej pravice," píšu v dnešnom vyhlásení šéf SND Marián Chudovský a riaditelia činohry Roman Polák, opery Slavomír Jakubek, baletu Jozef Dolinský, umelecko-dekoračných dielní Jaroslav Valek i centra marketingu Daniel Rabina.

Napriek nepolitickosti inštitúcie ich k stanovisku podľa ich slov prinútil povolebný vývoj. Poukazujú, že spoločnosťou sa šíri strach a frustrácia, čo má byť najmä dôsledkom podcenenia sociálnej situácie. "Občan na hranici biedy je ľahko manipulovateľný a podlieha ilúziám o spásonosnosti rýchlych extrémistických riešení. Je to aj dôsledok podcenenia výchovy na školách," píše sa vo vyhlásení. Situácia má byť aj dôsledkom podceňovania zmyslu umenia a kultúry vo všetkých ponovembrových vládach.

Vedenie SND preto vyzvalo politické strany, ktoré budú vytvárať programové vyhlásenie vlády, aby zvýraznili a podporili aj význam umenia pre zdravie spoločnosti. "Od budúceho ministra kultúry očakávame výraznú podporu projektov zameraných na podporu demokracie, odsúdenie fašizmu a komunizmu, projektov o tragédii holokaustu, projektov, ktoré provokujú ku kritickému mysleniu o autoritatívnych prvkoch v súčasnej spoločnosti. A, samozrejme, podporu projektov zameraných na odsúdenie xenofóbie," uvádza sa v stanovisku.

Predstavitelia SND zároveň vyzvali všetky divadlá, nadácie, či kultúrne inštitúcie na Slovensku, aby sa pridali k ich výzve. "Dnes ide o zachovanie slobody tvorby, slobody myslenia a o zachovanie a rozvíjanie demokracie v našom štáte," upozorňujú.

TASR vyhlásenie poskytla tlačová tajomníčka SND Izabela Pažitková.