Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Súdna rada odporučila TIS stiahnuť hodnotenie sudcov okresných súdov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

TIS vo svojom hodnotení rozdelilo sudcov z 54 okresných súdov do piatich výkonnostných kategórií. V kategórii s "výbornými výsledkami" skončilo 109 sudcov okresných súdov.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Vedenie Súdnej rady SR odporučilo Transparency International Slovensko (TIS) stiahnuť hodnotenie sudcov okresných súdov, ktoré bolo publikované v marci 2023. Prípadne hodnotenie publikovať po preverení námietok sudcov. Vyplýva to z listu predsedu a podpredsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka a Jána Gandžalu, adresovaného 3. apríla organizácii TIS.

Upozornili, že po publikovaní hodnotenia boli oboznámení s viacerými vážnymi výhradami sudcov voči takémuto hodnoteniu. "Podrobne sme si preštudovali tieto kritické podania, porovnali sme uvádzané údaje a z toho nám vychádza, že objektívne vzaté, došlo k viacerým zjednodušeniam, ktorých výsledkami sú chybné hodnotenia niektorých sudkýň a sudcov SR," upozornili.

Členovia Súdnej rady SR Marcela Kosová, Ayše Pružinec Eren, Dana Jelinková Dudzíková, Ľuboš Kunay a Peter Farkaš v utorok 4. apríla navrhli, aby sa hodnotením sudcov organizáciou TIS zaoberala rada na svojom aprílovom zasadnutí.

"Zverejnenie výsledkov hodnotenia sudcov len na podklade štatistických kvantitatívnych podkladov s tým, že sa podsúva verejnosti, že ide o hodnotenie kvality sudcov, je spôsobilé ďalej utvrdzovať verejnosť o 'nehodných sudcoch'," uviedli v návrhu. Uznesenie by malo obsahovať apel na TIS, aby stiahlo hodnotenie sudcov.

TIS vo svojom hodnotení rozdelilo sudcov z 54 okresných súdov do piatich výkonnostných kategórií. V kategórii s "výbornými výsledkami" skončilo 109 sudcov okresných súdov, čo predstavuje približne 15 percent zo 713 hodnotených sudcov. V celkovom priemernom skóre sudcov dominuje podľa TIS Okresný súd v Rimavskej Sobote spoločne s Bánovcami nad Bebravou. Na opačnom konci sa zase umiestnili sudcovia z okresných súdov v Čadci a Poprade.